Uncategorized

Guvernul Ungariei investeşte într-o reţea de academii de fotbal în Transilvania, Slovacia, Voivodina, Ucraina, Slovenia și Croația

Guvernul de la Budapesta bagă bani într-o rețea de academii de fotbal în țările vecine, iar Academia de Fotbal a Secuimii este prima mare investiție a executivului condus de Viktor Orban. Sepsi OSK este echipa-exemplu: clubul înființat practic din nimic a ajuns în șase ani în liga I și a primit 6,2 milioane de euro pentru construirea unui stadion. În spatele ambelor proiectese află Lőrinc Mészáros, unul dintre primii baroni ai Ungariei și un apropiat al premierului ungar, informează Hotnews.

Începînd din 2013 guvernul maghiar a alocat cca 70 milioane de euro pentru academiile de fotbal maghiare din afara Ungariei. Astfel, în Transilvania, Slovacia, Voivodina, Ucraina, Slovenia și Croația terenurile și stadioanele cresc ca ciupercile după ploaie. Între proiectele sprijinite sunt echipe care au un real succes, dar și încercări mai puțin reușite.Banii vin pe de o parte prin Asociația Maghiară de Fotbal, pe de altă parte prin Fondul Bethlen Gábor. Peste tot apare Academia Puskás, adică figura lui Lőrinc Mészáros, unul dintre apropiații prim-ministrului Viktor Orbán, un baron al Ungariei.
Una din echipele ce beneficiază de finanțările din Ungaria caută și aduce la club cu precădere doar tineri maghiari din România. În cadrul Academiei de Fotbal din Secuime joacă momentan 3-4.500 de copii.
La echipele de juniori mari ale clubului (U16-U19) joacă 83 de copii care stau în centrul din Miercurea Ciuc. ”Până în momentul de față au plecat 6 copii la Academia Puskás din Ungaria”, spune un oficial.

Articolul face parte dintr-o serie sprijinită de fondul de jurnalism de investigaţie european IJ4EU.

Un internat și mai multe terenuri de fotbal construite în Miercurea Ciuc

Acești bani au fost folosite fie pentru funcționare, fie pentru achiziții de infrastructură. Pe strada Stadionului nr. 3 din Miercurea Ciuc a fost construit un nou teren cu gazon artificial.

Academia de fotbal din Miercurea Ciuc: contractul semnat cu ING Service SRL are o valoare de 8 milioane de lei (1,7 milioane de euro cu TVA). La Odorheiu Secuiesc a fost construit un gazon sintetic pe un teren dăruit de primăria orașului – ca și la Miercurea Ciuc, constructorul este tot City Group Corporation SRL, prețul fiind identic cu cel al gazonului de acolo: 330.000 de euro.

În afară de acestea la Miercurea Nirajului și la Tg. Secuiesc au fost construite mari terenuri de fotbal cu instalație de iluminat și tribună, iar centrul de la Miercurea Ciuc a primit încă un teren în afara orașului. Planul în 2019 prevede dotarea cu nocturnă a terenului de fotbal din Miercurea Ciuc.

Într-un interviu de la sfîrșitul lui 2017 Szondy a vorbit și despre faptul că centrul din Miercurea Ciuc va fi lărgit cu o tribună de 1.000 de locuri și cu o clădire aferentă. La întrebarea noastră, președintele a declarat că într-adevăr se lucrează la planurile unei noi tribune, dar pînă cînd FK Csíkszereda nu ajunge în liga a doua nu prea are sens și deci nici nu se exercită lobby pentru începerea construcțiilor.


Centrul Academiei de Fotbal din Secuime din Miercurea Ciuc. În faţă se vede Centrul de Îngrijire a Talentelor Márton Áron. Foto: Zoltán SiposAu fost aduși jucători maghiari din spațiul carpatin şi de ce s-a construit centrul la Miercurea Ciuc?

”Însăși ideea ca centrul Academiei de Fotbal din Secuime să fie creată la Miercurea Ciuc este mai curînd politică decît profesională. Cred că în fundal a operat mai mult lobby-ul primarului Róbert Ráduly căruia îi place fiecare sport și a lui Zoltán Szondy, decât sondarea temeinică a cerințelor și a posibilităților” – ne-a declarat un un jurnalist specializat pe sport care a dorit să rămână anonim.
”La Miercurea Ciuc totul este despre hochei. Numai cine nu e bun la hochei alege alt sport”, spune acesta. În opinia lui, Academia ar fi putut fi creată cu mai mult succes în oricare oraș din Secuime, fie la Odorhei, fie la Sf. Gheorghe.

Lőrinc Mészáros, preşedintele Academiei de Fotbal Puskás, Tünde Szabó, secretar de stat a Ministerului Resurselor Umane din Ungaria, respectiv Zoltán Szondy, directorul FK Csíkszereda inaugurează Centrul de Îngrijire a Talentelor Márton Áron în septembrie 2016. Sursa foto: pfla.hu

Fotbalistul – să fie maghiar sau să fie bun?
Mentalitatea conform căreia academia asigură posibilități de dezvoltare în primul rînd copiilor de naționalitate maghiară din România nu este una care să fie orientată către succes. Nu contează cât de mare e perimetrul căutării talentelor, dacă Academia le caută în comunitatea de o jumătate de milion a județelor Harghita și Covasna sau în cea de mai multe milioane de români din județele limitrofe, ne-a declarat specialistul. În opinia sa asta se poate vedea și în lotul seniorilor: și aici performanța este umbrită de naționalitate.

În replică, Zoltán Szondy ne atrage atenția că ”Islanda cu cei 300.000 de locuitori ai săi a ajuns în Campionatul European”. El nuanțează și fraza despre sondarea talentelor. „La noi e important ca limba antrenamentului să fie maghiara deoarece noi ne definim ca un club maghiar. Avem un centru secundar în Transilvania de Sud unde copiii români sunt majoritari.”

La început au încercat o serie de antrenori din Ungaria, dar niciunul nu a avut succes. ”Nu e neapărat programa de vină, ci faptul că antrenorii din Ungaria nu se conformează”, a spus sursa noastră. După părerea sa nu poate fi întîmplător că antrenorul care a dus-o pe ASC Sepsi OSK în prima ligă este Valentin Suciu.

„Obiectivul nu este să trimitem o duzină de copii la Academia Puskás”

În cadrul Academiei de Fotbal din Secuime joacă momentan 3-4.500 de copii. Printre cei mai tineri, fluctuația e mare, deci este greu să stabilim cifra exactă. La echipele de juniori mari ale clubului (U16-U19) joacă 83 de copii care stau în centrul din Miercurea Ciuc.

Ofertele sosesc și pe linie românească, dar acestea nu sunt prea dese. ”Un copil de 16 ani a primit o ofertă de la Steaua, dar el a refuzat-o. Un copil de naționalitate română a primit și el o ofertă de la Steaua, dar a ales Academia Puskás. Am primit oferte de la Bologna, de la Verona, de la echipe din Liga I românească, însă acestea n-au fost serioase”, spune Szondy.

ASC Sepsi OSK: istoria de succes din Secuime

ASC Sepsi OSK, este un club înființat în 2011

Însuflețirea și profesionalismul conducerii este inoculată atât echipei, cât și suporterilor, a Legiunii Secuiești.

Clubul a pornit de la zero: au început să joace în liga 5, în ”campionatul căruțaș” în 2011. De aici au tot avansat în șase ani în liga întâi. ”Nici nu ne-am gîndit la liga 1. Am visat să ajungem în liga a 2-a”, povestește investitorul maghiar.

Deși prin decizia guvernului ungar din 20 decembrie 2016 au fost alocați 1 miliard de forinți (circa 3 milioane de euro) Academiei Sportive de la Sf. Gheorghe, Asociația de Fotbal din Ungaria nu a semnat contract cu asociația sportivă Sepsi OSK.

Au așteptat înregistrarea firmei Sepsi OSK SA pe 7 aprilie 2017. Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe actele de înregistrare cînd pe 12 aprilie au și semnat contractul de sponsorizare.
Investiție din Ungaria și nocturnă din Slovacia în stadionul de stat din România
Conform contractului Sepsi OSK SA și-a asumat renovarea vechiului stadion municipal: în locația neglijată a devenit imperios necesară încălzirea gazonului și instalarea nocturnei, deoarece Sepsi OSK joacă acum în Liga 1. Testul instalației de nocturnă care a costat 400.000 de euro a avut loc în iulie 2018.Vreme îndelungată în complexul acesta nu a investit nici Sepsi OSK, nici statul maghiar: stadionul din cartierul Semeria este în proprietatea statului român, prin Ministerul Tiuneretului şi Sportului. Totuși, consiliul local a votat trecerea stadionului în proprietatea administrației locale la sfîrșitul lui noiembrie 2018, iar acum se așteaptă acordul ministerului.

Firma familiei unui apropiat al lui Viktor Orban, cea care proiectează stadionul din Sf. Gheorghe

Din contractul semnat cu AMF reiese și că din sprijinul financiar de 1 miliard de forinți clubul plănuiește să cheltuie cca 150 de milioane de forinți, celelalte 850 de milioane vor să le investească în infrastructură. Sepsi OSK își asumă să creeze un birou, să-și completeze personalul administrativ și mijloacele profesionale și pregătește construirea unui stadion nou cu 5-6.000 de locuri în afara orașului (n.red. – ulterior, numărul locurilor a crescut la 7.000).

Complexul compus dintr-un teren central și mai multe terenuri de antrenament se va construi la periferia nord-estică a orașului, pe terenurile de lîngă Arena Sepsi. Terenurile care au o suprafață totală de 98.000 de metri pătrați se află în proprietatea Hodut Rom SRL și firma le dă în chirie pe un timp nedeterminat pentru Sepsi OSK SA. Nu știm cât costă chiria: dintre documentele puse la dispoziția noastră de AMF lipsește anexa despre chirie.

În afară de cei 1 miliard de forinți primiți în primăvara lui 2017, Sepsi OSK SA a primit încă 1 miliard de forinţi pe 23 martie 2018. Ca și în cazul primei finanțări, sprijinul a fost alocat AMF-ului printr-o hotărâre a guvernului ungar.

Traducere de Péter Demény

Proiectul a fost finanţat de fondul pentru jurnalism de investigaţie european IJ4EU.

foto credit: Inquam photos