Uncategorized

Handbal feminin: România debutează astăzi în turneul amical Golden League

de Mihai Sărmășan

Naționala României de handbal feminin participă începând de astăzi, în Franța, la prestigiosul turneul amical Golden League. Debutul va avea loc chiar în compania țării gazde, de la ora 21:30,  La competiție vor mai fi prezente Norvegia și Danemarca. Se joacă în sistemul fiecare cu fiecare.

Franța este campioana en-titre la Campionatele Mondiale și Europene, iar acum întreaga atenție se îndreaptă spre Jocurile Olimpice din 2020, unde speră să câștige în premieră medalia de aur și la aceste întreceri. Olivier Krumbholz a convocat în primă fază aproape aceeași echipă care în decembrie a câștigat Campionatul European, dar în ultimele zile au apărut anumite indisponibilități. Din lot nu mai fac parte Grace Zaadi, Cleopatra Darleux și Janella Blonbou. Apoi, portarul Amandine Leynaud s-a prezentat la lot, dar va fi menajată, urmând să urmărească Golden League din tribune. În schimb, au fost aduse trei debutante, Roxane Frank, Aissatou Kouyaté și Messina Meline Nocandy. De remarcat faptul că grosul echipei provine de la Metz, cea mai în formă formație din Europa.

Pentru Franța, jocul cu România este primul după ce a câștigat titlul european. România a plecat în Franța după două zile de pregătire sub comanda lui Ambros Martin. Pentru tricolore va fi o experiență nouă, având în vedere că nu o vor avea alături pe Cristina Neagu, accidentată. De altfel, principalul obiectiv al echipei pentru Golden League va fi să învețe să nu mai fie dependentă de cea mai bună handbalistă a lumii.

Pe lângă Cristina Neagu, România nu se va baza pe alte jucătoare de bază, precum Valentina-Ardean, Eliza Buceschi, Ana Maria Dragut și Laura Chiper. De asemenea, Melinda Geiger s-a retras. Selecționerul are la dispoziție o echipă schimbată în proporție de 50% față de Campionatul European, unde România a încheiat pe locul 4. Echipa este condusă de Crina Pintea. Gabriela Perianu, Denisa Dedu, Yuliya Dumanska și Cristina Laslo sunt celelalte jucătoare importante ale echipei.

Franța și România s-au întâlnit ultima dată la Mondialul din 2017. Adversara tricolorelor a câștigat atunci cu 26-17, dar selecționara României a jucat cu rezervele. Franța a câștigat ultimele șapte partide directe.