Uncategorized

Haos total la Chișinău. Igor Dodon suspendat din funcție. Urmează dizolvarea Parlamentului

După ce ieri a fost învestit guvernul condus de Maia Sandu, astăzi Curtea Constituțională a emis o nouă hotărâre prin care a constatat circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova, în condițiile în care Igor Dodon nu a a emis un decret de dizolvare a Parlamentului.

Curtea Constituțională a fost sesizată ieri de deputații democrați Serghei Sîrbu, Igor Vremea și Vladimir Cebotari, să se expună asupra circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova, iar astăzi, magistrații au și venit cu un răspuns: Igor Dodon va fi suspendat din nou din funcție, iar interimatul va fi preluat de Pavel Filip.

Reacția lui Igor Dodon:

“Ieri am arătat că noi, cetățenii Republicii Moldova cu opinii diferite asupra politicii interne și externe, putem să ne unim de dragul unui scop comun: eliberarea Moldovei de regimul dictatorial criminal.

Este important să nu oprim presiunea noastră și să continuăm lupta.

Din cîte vedem, Partidul Democrat nu intenționează să transmită pe cale pașnică puterea majorității parlamentare legitime și guvernului legal. Și aceasta, în pofida faptului că procesele de ieri din parlament și noul guvern format au fost susținute de majoritatea cetățenilor și au fost recunoscute de partenerii noștri externi din Vest și din Est.

În această situație, noi nu avem o altă soluție decît să ne adresăm comunității internaționale cu îndemnul de a deveni intermediari în procesul de transmitere pașnică a puterii și/sau să îndemnăm poporul Moldovei la o mobilizare fără precedent și ieșirea la proteste pașnice.

Sînt convins că procesul este lansat și nu există cale de întoarcele. Trebuie să mergem pînă la final. Noi nu vom face cale întoarsă.

*******

Cu privire la acțiunile stradale de astăzi, organizate de Partidul Democrat, vă îndemn pe toți să rămîneți acasă, alături de cei apropiați. Nu vă lăsați intimidați și provocați de reprezentanții lui Plahotniuc.

Avem o altă situație.
În Moldova a venit schimbarea!”

La 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale și Decretele semnate de Igor Dodon cu privire la învestirea unui nou Guvern condus de Maia Sandu. Curtea a subliniat anterior că Parlamentul nu avea dreptul de a se întruni în ședință astăzi, or potrivit magistraților, termenul de formarea a unei majorități parlamentare a expirat la 7 iunie, iar președintele Igor Dodon trebuie să dizolve Parlamentul.