„Identitate naţională, eleganţă şi vestimentaţie la românii din Braşov (1700-1939)”

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) în parteneriat cu Societatea Junilor Braşovecheni şi Asociaţia Şcheii Braşovului anunţă deschiderea expoziţiei „Identitate naţională, eleganţă şi vestimentaţie la românii din Braşov (1700-1939)”.

Vernisajul va avea loc joi, 7 martie 2018, începând cu ora 17ę’˝00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, Bucureşti, Sala Lapidarium.

Expoziţia aduce în atenţia publicului un aspect însemnat al luptei românilor braşoveni pentru drepturi naţionale, şi anume asumarea şi etalarea în plan public a apartenenţei la naţiunea română prin intermediul unor însemne şi simboluri naţionale, militare şi regale cu care îşi decorau hainele de sărbătoare (tricolor, deviza regală, monograma lui Carol I).

În cadrul expoziţiei vizitatorii vor descoperi portul de sărbătoare al braşovenilor, aşa-numitele haine româneşti, un port tradiţional urban, unic în Transilvania, dar şi costumul tradiţional care a inspirat portul Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovechi, cămăşi cusute cu simboluri ancestrale magice, decorate cu mii de fluturi de argint aurit (paiete).

Publicul care va vizita această expoziţie va avea ocazia de a admira manechine îmbrăcate în frumosul costum tradiţional din Braşov, în port de căluşeri sau de June Naţional Alb, ori de June Roşior. Unele dintre manechine poartă ţinute de mirese şi domniţe, demne de prinţesele din vremuri de mult apuse cu haine din cel mai ales brocart, cusute cu fir de argint şi cu cingători cu paftale masive din argint aurit.

Proiectul expoziţional tratează atât codul vestimentar al vechii comunităţi româneşti din Braşov, cât şi legăturile pe care românii din Braşov şi Junii Braşovului le-au avut cu Casa Regală în anii 1906-1948.

Cu această ocazie, vizitatorii se vor bucura de un moment artistic deosebit – ROMANA, unul dintre jocurile naţionale de la 1849-1850, primul dans de salon al românilor din zona Braşovului, interpretat de Ansamblul Folcloric „Măgura Codlei”.

Expoziţia va fi deschisă la sediul muzeului în perioada 7 martie – 1 mai 2019.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.