Uncategorized

Imagini care surprind un urs care se hrănește într-o pădure din Vișeu-Maramureș. VIDEO

de Mihai Sărmășan

Un urs care se hrănește într-o pădure administrate de Ocolul Silvic Vișeu a fost filmat de o camera de monitorizare a faunei amplasată de specialiștii Romsilva din cadrul Direcției Silvice Maramureș.

Se poate observa în aceste imagini că ursul este unul dezvoltat. Specialiștii Romsilva estimează că pe raza Ocolului Silvic Vișeu trăiesc 32 de urși, din care 12 sunt urși tineri sau pui.

Urșii sunt animale omnivore, hrana lor fiind vegetală, dar și de origine animală, de la pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte.

Aceștia detectează hrana de la câțiva kilometri distanță, având simțul olfactiv extrem de dezvoltat. Urșii au fose nazale mari și mii de receptori ai mirosului, iar centrul mirosului din creierul ursului este de cinci ori mai dezvoltat decât al omului.

În România, unde există una dintre cele mai dezvoltate populații de urs din Europa, urșii trăiesc în pădurile din zona montană a lanțului carpatic. Urșii acumuleză toamna grăsime necesară somnului de iarnă, când se retrag într-un adăpost care să-i ferească de ploi, viscol și îngheț. Când vremea se încălzește, primăvara, ies din somnul de iarnă.

În cele 254 de fonduri cinegetice gestionate, Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva are amplasate puncte de hrănire și sărării, asigurând anual faunei peste 2.600 de tone de porumb, 1.450 de tone de fân, peste 290 de tone de cereale, 270 de tone plante furajere, peste 190 de tone rădăcinoase și suculente, aproape 170 de tone de fructe, aproape 40 de tone de hrană granulată și peste 300 de tone de sare.

Ocolul Silvic Vișeu, din cadrul Direcției Silvice Maramureș, administrează 31.170 de hectare de păduri, din care 25.120 de hectare sunt păduri de stat.

sursa video: Ducu Mihali, Direcția Silvică Maramureș.