Imagini de poveste din Munții Rodnei. Capul Beneș și Floarea de colț

Una din minunile munţilor este Floarea-de-colţ sau Floarea Reginei, protejată de lege. Poţi să-i culegi semințele care se formează în septembrie. Plantate într-un sol sărac, calcaros, în curţile caselor de la munte şansele să crească şi să înflorească sunt maxime.

Floarea-de-colț poate fi întâlnită în Munții Maramureșului și Munții Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Ciucaș, Munții Bucegi, Făgăraș, Cozia și Retezat.

În Munții Rodnei drumeții o pot admira în această perioadă. Foto: Albert Gavrilă

Imaginea de pe copertă este Poarta lui Beneș

Muntele Capul Beneş, adesea luat la pas de amatorii de drumeţii care ajung în Munţii Rodnei, este asociat de oamenii locului cu o legendă ce-l are drept protagonist pe un pescar care şi-ar fi vândut sufletul diavolului pentru câţiva saci cu bani.

Fotografia postată de Albert Gavrila.

Fotografia postată de Albert Gavrila.

Fotografia postată de Albert Gavrila.

Fotografia postată de Albert Gavrila.

Parcul Național Munții Rodnei este al doilea parc national din tara, având o suprafață de 47.202 ha. Importanța acestei arii protejate se datorează atât geologiei și geomorfologiei munților, cât și prezenței a numeroase specii de faună și floră, endemite și relicte glaciare.

 

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

2 Comments

  1. Imagnile postate din scrierea de sus prezinta,Poarta lui Benes asa cum arata in vremurile actuale(foto 1)cu peretele drept al portalului natural prabusit , acolo unde sta omul ,privind natura.In a doua imagine se vede Corungisul Mic constituit din calcare cristaline ,cu abrupt spre piriul Crucii-Izvorul Rosu cu poarta ca un crenel pe creasta zimtata. Urmatoarele doua imagini arata floarea de colti de pe calcare, la Corungisul Mic,cu privelistea piriului Crucii.Floarea de colti este o specie relicta postglaciara si habiteaza impreuna cu alte plante relicte la fel de valoroase.Poarta lui Benes este o relicva glaciara inceputa de eroziunea ghetarilor statorniciti ,continuata pina in actual de cea a agentilor exogeni.Sa le admiram,sa ne bcuram sa le protejam si sa fim mandri de ce avem.
    Mcherdelaruncuta 15 iulie 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.