Uncategorized

Imagini foarte rare din Parcul Național Retezat. Video

Imagini foarte rare cu o marmotă santinelă care păzește colonia în zona alpină a Parcului Național Retezat

Filmarea a fost făcută de Ioan Dajulesc și Alin Dajulesc, specialiștii Romsilva care monitorizează fauna din parc.

Marmota santinelă joacă un rol important în siguranța coloniei. O marmotă adultă stă de veghe și alarmează membrii familiei dacă se apropie un prădător, vulpe sau pasăre de pradă. Prezența vulturului, principalul prădător, este anunțată distinct. Pentru a avea un câmp vizual mai mare, marmota se ridică pe picioarele din spate.

Marmotele sunt mamifere rozătoare de talie mare din familia sciuride, având o lungime de până la 60 de centimetri și o greutate de până la 7 kilograme. Are un corp greoi, cu membre scurte, din acest motiv au adăposturile lângă sursele de hrană.

Își sapă adăposturi cu mai multe intrări, cu o structură complicată, cu galerii adânci, de vară și de iarnă, când hibernează, pentru colonii întregi. Marmotele se hrănesc cu graminee, buruieni, rădăcini și, ocazional, insecte.

În Europa, marmota trăiește în zonele muntoase din Alpi, Pirinei, Tatra și Carpații din România. În țara noastră își extinde permanent arealul.

Parcul Național Retezat Național Park, este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara. Parcul are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare fiind în zone de protecție strictă sau integrală. Parcul Național Retezat asigură un echilibru al faunei, existând carnivore mari, precum ursul, lupul sau râsul, dar și animale erbivore, între care capra neagră, cerbul sau căprioara.

Aici trăiesc 185 de specii de păsări și pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice.

Pe raza parcului sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.

credit video: Ioan Dajulesc și Alin Dajulesc

Marmotă santinelă în acțiune în Parcul Național Retezat din cadrul Romsilva

Imagini foarte rare cu o marmotă santinelă care păzește colonia în zona alpină a Parcului Național RetezatFilmarea a fost făcută de Ioan Dajulesc şi Alin Dajulesc, specialiștii Romsilva care monitorizează fauna din parc.Marmota santinelă joacă un rol important în siguranța coloniei. O marmotă adultă stă de veghe și alarmează membrii familiei dacă se apropie un prădător, vulpe sau pasăre de pradă. Prezența vulturului, principalul prădător, este anunțată distinct. Pentru a avea un câmp vizual mai mare, marmota se ridică pe picioarele din spate.Marmotele sunt mamifere rozătoare de talie mare din familia sciuride, având o lungime de până la 60 de centimetri și o greutate de până la 7 kilograme. Are un corp greoi, cu membre scurte, din acest motiv au adăposturile lângă sursele de hrană. Își sapă adăposturi cu mai multe intrări, cu o structură complicată, cu galerii adânci, de vară și de iarnă, când hibernează, pentru colonii întregi. Marmotele se hrănesc cu graminee, buruieni, rădăcini și, ocazional, insecte. În Europa, marmota trăiește în zonele muntoase din Alpi, Pirinei, Tatra și Carpații din România. În țara noastră își extinde permanent arealul. Parcul Național Retezat National Park, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara. Parcul are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare fiind în zone de protecție strictă sau integrală. Parcul Național Retezat asigură un echilibru al faunei, existând carnivore mari, precum ursul, lupul sau râsul, dar și animale erbivore, între care capra neagră, cerbul sau căprioara.Aici trăiesc 185 de specii de păsări și pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. Pe raza parcului sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.credit video: Ioan Dajulesc și Alin Dajulesc*****Sentinel marmot in Retezat National Park in #Romania#DezvoltareDurabilă #ConteazăPentruViitor #AriiProtejate #Retezat #Păduri #fauna #silvicultură #marmot

Publicată de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva pe Marţi, 5 iunie 2018