Uncategorized

Imagini inedite cu un zimbru care-și face ,,toaleta” în Parcul Natural Neamț

Imagini inedite cu un zimbru care-și face ,,toaleta” într-o pădure din Parcul Natural Vanatori Neamt.

Aceasta este doar una dintre turmele de zimbri în libertate de pe raza Parcului Natural Vânători Neamț, exemplarele în libertate fiind monitorizate tot timpul de specialiștii Romsilva.

În imaginile filmate de aproape se poate observa cum zimbrul se scarpină de un arbore, în același timp scăpând de paraziții din blană, cu ajutorul rășinilor din coaja arborilor.

Timp de două secole, zimbrul a dispărut din fauna României. Specia a fost reintrodusă de specialiști în urmă cu 60 de ani, în 1958, iar primele exemplare au fost eliberate în natură în Parcul Natural Vânători Neamț.

După șase ani, numărul zimbrilor liberi a crescut la 38 de exemplare, inclusiv 14 născuți în libertate.

Turmele de zimbri liberi și-au extins arealul la câteva zeci de mii de hectare. În semilibertate se află alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți anul trecut, iar în captivitate alte 7 exemplare.

Specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare de zimbru în fiecare an, în urma unui proces îndelungat de selecție și acomodare.

Parcul Natural Vânători Neamț este singurul loc din Europa în care există concomitent zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate, parcul fiind introdus în prestigiosul ,,Top 100 de destinații sustenabile”, clasament internațional realizat de experți internaționali în turism sustenabil.