Uncategorized

Imagini spectaculoase și foarte rare cu un râs care se hrănește din prada sa, o ciută, ”vânată” anterior, într-o pădure din Parcul Național Călimani. VIDEO

de Mihai Sărmășan

Prăzile mari sunt ascunse de râși după ce le vânează, acesta hrănindu-se mai multe zile la rând din acestea.

Râsul a fost filmat cu ajutorul camerelor de monitorizare a faunei instalate de angajații ROMSILVA  în cursul acțiunilor de monitorizare a faunei din parc.

Râsul este cea mai mare felină din Europa, atingând greutatea de până la 40 de kilograme și o lungime de peste un metru.

Populația de râs din #România a crescut puternic în ultimul secol, în prezent țara noastră având una dintre cele mai mari populații de râs din #Europa.

Prădător extrem de discret și evicient, dar și rar văzut în libertate, râsul are un teritoriu de vânătoare de cel puțin 1.000 de hectare. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Au auzul și mirosul foarte fin și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori iese la vânătoare.

Calimani National Park, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva, are o suprafață de 24.556 de hectare pe raza județelor #Suceava, #Mureș, #Bistrița – Năsăud și #Harghita.

Conform Planului de Management, în Zonele de Protecție Strictă și Integrală, unde intervenția umană este interzisă, sunt incluse 16.808,4 hectare, iar în Zona de Conservare Durabilă, ”tampon”, se află 7.747,3 hectare.

Sursa video și text: Facebook ROMSILVA via Dan Grigoroaea și Claudiu Petre, Parcul Național Călimani