ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, Uncategorized

În Grădina Botanică din Cluj-Napoca vegetează laleaua ,,Doamna Maria Brâncoveanu”

În grădina Botanică ,,Alexandru Borza” din Cluj-Napoca vegetează, din acest an, laleaua ,,Doamna Maria Brâncoveanu”, o specie de lalea creată de specialistul olandez Christian Kolk ce poartă numele Mariei Brâncoveanu, soția domnitorului martir Constantin Brâncoveanu.

,,Laleaua ,,Doamna Maria Brâncoveanu” s-a născut din dorința de a onora personalitatea Doamnei Maria Brâncoveanu prin asocierea numelui domniei sale cu o floare de lalea roşie a cărei tepale sunt încoronate cu o margine aurie, atribute asociate cu destinul şi martiriul care au însoţit viaţa sa şi a familiei sale.

Laleaua ,,Doamna Maria Brâncoveanu” este un hibrid între soiul ‘Groenland x Princes Victoria’, obţinut în anul 2002 şi achiziţionat de către Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Schiedam/Rotterdam. Laleaua este cultivată de Christian Kolk din Kloosterburen şi este înscrisă în Nomenclatorul Asociaţiei Regale a Cultivatorilor de flori cu bulbi. S-au primit prin donaţie, în 2019, 50 de bulbi care au fost cultivaţi în grădina botanică” scrie pe pagina de Facebook a Grădinii Botanice din Cluj-Napoca.

Botezul acestei lalele, prima lalea olandeză cu nume românesc, a avut loc la 25 martie 2018, la  Parohia Ortodoxă Română Sf. Grigorie Teologul din Schiedam. Laleaua are corola roșu aprins, cu marginea petalelor galben-aurie (simbol al coroanei) și înflorește în luna mai.

Este posibil ca imaginea să conţină: floare, plantă, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană