Uncategorized

În noaptea de 27 iulie 2018, cea mai lungă eclipsă totală de Lună, din secolul XXI, va fi vizibilă și din România

Acolo unde vremea va permite și cerul va fi senin, în noaptea de 27 spre 28 iulie 2018, pământenii aflați în Europa, America de Sud, Africa, Asia, Australia și Antarctica vor putea să observe cea mai lungă eclipsă totală de Lună din acest secol, cu o durată de 1 oră și 43 de minute. Înainte și după faza de eclipsă totală, aceasta va fi parțială, durata totală a fenomenului astronomic fiind astfel de 6 ore și 16 minute.

Potrivit Observatorului Astronomic din București, cea mai spectaculoasă parte a eclipsei începe la ora 21:24 când Luna intră în umbra Pământului. La început, partea din stânga jos a discului Lunii va începe să se înroșească, dar  apoi, treptat, de la ora 22:30 toată Luna va avea o nuanță roșiatică cărămizie. Maximul eclipsei are loc la ora 23:22.

Tot în seara de 27 spre 28 iulie 2018, vor putea fi observate și planetele Jupiter (cea mai mare planetă sin sistemul solar), Saturn și Marte, aflate chiar sub Lună în timpul eclipsei.

O eclipsă de Lună se produce atunci când Soarele, Pământul și Luna se află pe aceeași linie astfel încât Luna intră în conul de umbră al Pământului (parțial sau total) și capătă o nuanță roșiatică. Pentru noaptea de vineri spre sâmbătă, observatoarele astronomice din țară au pregătit program prelungit unde doritorii să poată observa eclipsa de Lună.

Foto: Observatorul Astronomic București