Uncategorized

În pădurile României trăiesc aproximativ 3.000 de lupi

Aproape dispărut în vestul Europei, lupul încă se mai găseşte, în număr mare, în pădurile Românie. În Carpaţi mai trăiesc aproximativ 3.000 de “sanitari ai pădurii”, una dintre cele mai mari populaţii de pe continent.

Curbura Carpaților a rămas una dintre puținele zone din Europa cu ecosisteme sănătoase, în care trăiesc toate cele trei specii de carnivore mari, lup, urs, râs.

Lupul a fost aproape exterminat în perioada socialistă. În cosecință, după 1990, ecosistemele au fost perturbate.

Pădurile s-au umplut și de căprioare și mistreți bolnavi, care s-au înmulțit necontrolat.

Acum, biologii Parcului Natural Putna-Vrancea fac eforturi uriașe să conserve specia. În 2010, au început un proiect cu fonduri europene, de peste 350.000 de euro, că să identifice și să monitorizeze haitele de lupi din zona.

Deși efectivele încep să își revină, cea mai mare problema a devenit, acum, braconajul.

Specialiștii Administrației Parcului Natural, și-au propus să continue proiectele de conservare, cu ajutorul banilor europeni.

Un capitol aparte este educarea populației. România este una dintre țările europene cu cele mai mari populații de lupi și de alte carnivore mari.

În pădurile noastre încă trăiesc aproape 3.000 de “sanitari ai pădurii “, estimează specialiștii. În comparație, belgienii au văzut, anul acesta, primul lup în sălbăticie din ultimul secol. Semn că biodiversitatea a fost și a rămas una dintre avuțiile cele mai de preț ale României.