Uncategorized

„Înainte băieţi, nu vă lăsaţi, sunteţi cu mine!”

,,Înainte băieţi, nu vă lăsaţi, sunteţi cu mine!”

❤🇷🇴101 de ani de la moartea eroică a Ecaterinei Teodoroiu…

ORDIN DE ZI NR. 1 DIN 23 AUGUST 1917
,,În timpul ciocnirii de ieri noapte pe Dealul Secului a căzut în fruntea plutonului său, lovită în inima-i generoasă de două gloanţe de mitralieră, voluntara Ecaterina Teodoroiu din Compania a 7-a.”

Ecaterina Teodoroiu, supranumită şi Eroina de la Jiu, este una dintre cele mai importante figuri feminine din istoria României. Ecaterina a murit pe 22 august 1917 în timpul luptelor din Primul Război Mondial, fiind împuşcată de două ori în piept.

Ultimele ei cuvinte au fost: „Înainte băieţi, sunteţi cu mine!”. Eroina de la Jiu a fost înmormântată în satul Poieni, comuna Fitioneşti, judeţul Vrancea, iar, după patru ani, autorităţile au decis realizarea unui monument în cinstea Ecaterinei Teodoroiu şi mutarea osemintelor la Târgu Jiu.

„Găsesc înălţătoare ideea de a comemora printr-un monument înaltele fapte ale Ecaterinei Teodoroiu. Va fi din partea celor vii o dovadă de recunoştinţă şi de admiraţie; dar va fi de asemenea cel mai frumos exemplu de virtuţi ale neamului pentru generaţiile ce vor veni”, spunea generalul Henri Mathias Berthelot despre această iniţiativă. În Gara de Nord, vagonul în care se aflau osemintele Ecaterinei Teodoroiu a fost acoperit de flori şi îmbrăcat în verdeaţă şi în tricolor. Cortegiul a fost primit de oficialităţile Capitalei şi de numeroşi bucureşteni.
Era format din două tunuri capturate de gorjeni la Jiu şi Mărăşti şi a parcurs străzile Capitalei în uralele celor care au venit să participe la acest eveniment.

text: Leonard Cristescu