Uncategorized

Începe balul Campionatului Mondial de Handbal masculin

de Mihai Sărmășan

Campionatul Mondial de handbal masculin 2019, a 26-a ediție, se desfășoară între 10 și 27 ianuarie, în Germania şi în Danemarca. Competiția se vede la DigiSport si Telekom. România a ratat calificarea la turneul final, fiind eliminată în faza play-off de Macedonia (24-32 şi 26-25).

Favorită certă e Danemarca lui Mikkel Hansen! Franța e în reconstrucție, schimbând generațiile. Germania și Spania nu au forța de odinioară. Suedia, Norvegia sau Croația pot fi surprizele. Componenţa grupelor de la Campionatul Mondial de handbal masculin 2019: Grupa A (Mercedes-Benz Arena, Berlin) Franţa, Rusia, Germania, Serbia, Brazilia, Coreea; Grupa B (Olympiahalle, Munchen) Spania, Croaţia, Macedonia, Islanda, Bahrain, Japonia; Grupa C (Jyske Bank Boxen, Herning) Danemarca, Norvegia, Austria, Tunisia, Chile, Arabia Saudită; Grupa D (Royal Arena, Copenhaga) Suedia, Ungaria, Qatar, Argentina, Egipt, Angola.

Primele trei clasate în fiecare grupă obţin calificarea în grupele principale, iar celelalte trei continuă în Cupa Preşedintelui. Coreea de Sud şi Coreea de Nord vor forma o echipă unificată la Campionatul Mondial de handbal masculin din 2019, în urma invitaţiei forului internaţional de profil (IHF). Sârbii au trei jucători din Liga Națională din România: Vujici (Steaua), Orbovici (Poli Timișoara) și Nikolici (Dobrogea Sud Constanța). Pentru Macedonia evoluează portarul Mitreski sub Markoski (ambii Dobrogea Sud) și Georgievski (CSM București). Portarii Missaoui și Magaiz și Alouni (toți de la Dinamo) vor juca pentru Tunisia. Komogorov (Dinamo) a prins lotul Rusiei. La 37 de ani, Ferenc Ilyes, jucător născut în România, a revenit în naționala Ungariei.

Francezii sunt campionii mondiali en-titre. Ei nu vor beneficia de serviciile unuia dintre cei mai buni handbaliști din istorie, Nikola Karabatic, operat în octombrie la piciorul stâng, în zona degetului mare. El a fost trecut pe lista lărgită de 28 de jucători, dar, mai mult ca sigur, nu va putea juca. Coreea joacă meciul de deschidere împotriva Germaniei, triplă campioană mondială, ultima oară în 2007