Uncategorized

Inimă de român. Un veteran de război de 101 ani își începe ziua ascultând Imnul Național

 

Într-o comună din județul Teleorman, Simion Gârlea, unul dintre puținii veterani de război pe care îi mai are România, se trezește în fiecare dimineață la ora 6,3o ca să prindă Imnul României, cântat la televiziunea națională. Dezvăluirea a fost făcută de eroul în vârstă de 101 ani în cadrul unui documentar difuzat recent de https://www.digi24.ro/.„La 6 mă trezesc. Pe la 6.30 dau drumul la televizor, ca la 6.55 să cânte Imnul Țării Românești. Ăla-mi dă o vigoare, îmi dă ceva să mă întărească” a mărturisit veteranul născut în anul Marii Uniri, pentru sursa citată.

S-a născut în Basarabia, în Răspopeni, un mic sat de lângă Orhei. A părăsit satul natal atunci când a plecat pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial și nu s-a mai întors niciodată pe ulițele copilăriei. Mai ales că Basarabia a fost cedată URSS, iar părinții s-au refugiat în România. Cu toate acestea, n-a uitat niciodată pământul strămoșesc și cel mai mare regret al său, acum la peste un secol de viață, e faptul că cele două țări românești, România și Basarabia, nu s-au unit.

Povestea de viață a veteranului pare desprinsă din cărțile de istorie. Și așa și este, numai că eroul nostru e viu și încă poate să povestească întâmplări petrecute cu peste un secol în urmă, din vremea moșilor și strămoșilor noștri.A stat pe front șase ani, a fost prizonier de război, iar ca să ajungă în România, unde fusese declarat victimă de război, a străbătut pe jos peste 1000 kilometri, mergând neîncetat patru luni. ,, N-a fost usor. Dacă in aceste 4 luni, populatia rusa nu ne dadea să mancam, muream acolo. Sau puteau sa ne impuste de 100 de ori. Dar un lucru sa stiti: populatia de jos a unei tari e buna. Conducatorii sunt răi (…) Viata mea nu e de acuma, e de mult in urma. Eu, 6 ani de zile am fost pe front… Am stat in stepa ruseasca, in zapada, cu bocancii uzi”, spune Simion Gârlea în cadrul documentarului.

Nu știe secretul longevității sale. N-a ținut niciodată vreun regim alimentar, a mâncat de toate, dar n-a exagerat niciodată. I-a plăcut foarte mult să muncească și crede că asta l-a ținut în viață: ,,Mi-a plăcut munca. Și asta mi-a întarit fizicul. Si acum ma scol dimineata, ma duc la poarta si fac 100 de metri. Seara mai fac iar miscare”, a mărturisit veteranul de război pentru Digi24.

Anul trecut, pagina de Facebook a Ministerului de Interne a relatat întâmplarea petrecută de Ziua Jandarmeriei la care a participat Simion Gârlea.

,,Cum să nu îl iubești?
A ieșit din clădire sprijinit în baston și însoțit de un student al Academiei de Poliție. În fața lui se afla Garda de Onoare a Jandarmeriei. Am simțit cum ar vrea să arunce bastonul, să se desprindă de student și să meargă în formație exact ca în urmă cu 78 de ani! În fața lui erau 8 trepte, iar povara celor 100 de ani apăsa cu greu pe genunchii lui. A început să pășească dar de data aceasta nu mai privea treptele…ci Drapelul de Luptă din formație. Am văzut o lacrimă pe obrazul drept…o șterge ușor în momentul când ajunge jos și se așază pe scaunul unde este invitat! Privirea lui rămâne către Drapel!

La un moment dat se anunță în microfon: “-Se intonează Imnul Național al României!” Simion Gârlea se ridică în picioare…cu greutate însă! Studentul îi spune ușor…”Puteți să stați jos, nu este nicio problemă”. ,,Dragul meu, Imnul Patriei se ascultă numai în picioare!” și imediat își scoate pălăria pe care o ridică deasupra capului!

Simion Gârlea are 100 de ani. A luptat în cel de-al Doilea Război Mondial din Răsărit până în Apus…nu a avut un trai liniștit….dar niciodată nu a vorbit de rău România și pe români!”.

Chiar așa?! Cum să nu îl iubești?

Cristina Rusu

Sursă foto: MAI-Facebook