Internațional. Liderii europeni nu s-au înțeles pe tema acordului Brexit

Liderii europeni reuniți la Bruxelles nu au reușit să găsească soluția pentru acordul final asupra Brexitului. Negociatorul șef al europenilor spune că mai e nevoie de timp. Dar premierul britanic refuză prelungirea perioadei de tranziție.

Principala problemă o reprezintă viitorul statut al frontirerei dintre Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, și Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene. Ar fi pentru prima oară când Marea Britanie ar avea o graniță terestră cu UE, lucru inacceptabil pentru blocul comunitar, care ar pune între paranteze Acordul din Vinerea Mare, care a reglementat relația dintre cele două entități irlandeze.

Theresa May, prim ministru: „Propunerea iniţială a Uniunii Europene a fost inacceptabilă pentru Marea Britanie. Ar fi creat o graniţă pe Marea Irlandei”.

Rămânerea Irlandei de Nord în piața unică este inacceptabilă pentru Marea Britanie, astfel că, pentru moment, blocajul pare total, în ciuda optimismului afișat de liderii europeni.

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European: „Mai este încă timp. Trebuie să votăm până în luna martie. Mai avem încă vreme să ajungem la un acord”.

Până în acest moment, summitul european dedicat Brexitului din luna noiembrie a fost anulat și următoarea discuție pe subiect va avea loc abia la consiliul de iarnă, în decembrie.

Klaus Iohannis, președintele României: „Eu mă număr printre cei care speră să se ajungă la un acord, măcar la un acord de ieșire ordonată a Marii Britanii, ca să încercăm pe urmă alți pași”.

România va prelua la 1 ianuarie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și va avea de gestionat printre alte dosare și ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.