Uncategorized

Interviurile Nota BN. Handbalista Laura Pristăvița despre noul sezon competițional, cupele europene și echipa națională a României. VIDEO și FOTO

În preajma debutului noului sezon competițional din Liga Florilor, publicația noastră Nota BN, a realizat un interviu video cu componenta CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud și în același timp handbalista echipei naționale a României, Laura Pristăvița.

M.S Bună ziua doamnelor și domnilor,ne aflăm la o nouă ediție a interviurilor NotaBN. Suntem la doar câteva zile de debutul Ligii Florilor și ne face o mare plăcere să o avem invitată pe handbalista CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud și în același timp componenta echipei naționale Laura Pristăvița.

L.P Bună Ziua !

M.S După cum bine știți dragi privitori, sezonul trecut echipa feminină bistrițeană a ocupat locul 3 în Liga Florilor, cea mai bună performanță a echipei de handbal feminin din județul nostru. Laura ai evoluat la mai multe echipe de-a lungul carierei tale la Cluj-Napoca, la Baia Mare…ești născută în Bistrița…Cum este să evoluezi pentru echipa ta din orașul tău natal?

L.P Da, am evoluat la Cluj, la Baia Mare, însă să nu uităm că am plecat de la Bistrița, chiar de aici unde consider eu că mi-am pus bazele handbalului. În același timp orașul și primul meu antrenor și-au pus o mare amprentă asupra carierei mele. E un sentiment plăcut, dorința mea era ca Bistrița să aibă o echipă de acest nivel și să mă pot întoarce să mai joc acasăse pare că dorința mea s-a realizat, e o satisfacție foarte mare, atât pentru mine cât și pentru familia mea.

M.S Că tot spuneai de familie de-a lungul carierei tale, ai avut sprijinul familiei?

L.P Acest lucru a fost prezent dintotdeauna, pot să zic chiar dinainte de a începe acest sport pentru că nu știam eu mare lucru despre handbal. Familia mea m-a îndrumat să continui exeperiența pe care am acceptat să o încep, indiferent de dezamăgiri și nereușite…eu zic că părinții trăiesc mult mai puternic aceste sentimente decât noi sportivii, susținerea lor cred că e necondiționată.

M.S Așa cum spuneam adineaori, am terminat pe locul 3 sezonul trecut. La ce să ne asteptăm în sezonul 2019-2020 atât în campionat cât și în cupele europene?

L.P Într-adevăr a fost o realizare foarte mare pentru echipa noastră cât și pentru oraș, bucuria a pus stăpânire peste toți. Așteptările pentru 2019-2020 sunt mult mai mari, însă eu consider că trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ, să încercăm să formăm o echipă și un grup puternic, acesta poate fi atuul nostru și în acest mod putem avea meciuri mult mai bune atât în campionat cât și în cupele europene. O clasare cât mai sus în campionat ar aduce bucurie oamenilor și nouă satisfacție în același timp. Lucrul care e nou în acest sezon sunt cupele europene, e o experianță nouă și mi-aș dori ca toată echipa să avem o evoluție cât mai bună și să facem o imagine și o reclamă bună clubului în Europa.

M.S Te gândeai când ai început cariera de handbalistă că vei avea atâtea performanțe, atât la nivelul juniorilor cât și a seniorilor…evoluezi acum și la echipa națională?

L.P Cu riscul de a mă repeta nu prea știam cu ce se mănâncă handbalul atunci când am început, însă pe parcurs nu mi-am pus obiective, nu am crescut într-o famile de sportivi, totul a venit de la sine și am reușit să ajung unde am ajuns. Cu ajutorul antrenorilor, a familiei și în același timp cu munca mea depusă an de an, nu pot decât să fiu mulțumită și acum că am ajuns la nivelul acesta pot sa spun că îmi doresc și mai mult.

M.S În afară de antrenamente, de meciurile pe care le aveți la sfârșit de săptămână, mai ai timp pentru distracție și timp liber?

L.P Pentru distracție să spunem că nu ne facem așa ușor timp, ne facem timp pentru familie, pentru noi înșine. Cred că e important să avem și timp pentru relaxare și de momente în care să ne regăsim. În decursul anilori am făcut și eu o școală, acum urmează altă școală cumva printre antrenamente bineînțeles cu înțelegerea antrenorului reușim cumva să le combinăm. Sunt la vârsta și nivelul în care tot accentul e pus pe cariera sportivă momentan. Chiar și așa reușim să combinăm mai multe lucruri odată.

M.S Ești o componentă de bază a echipei naționale de handbal feminin, anul trecut din cauza unei accidentări nu ai putut evolua la Campionatul European. Echipa națională de handbal feminin este calificată la Campionatul Mondial din luna decembrie, este un an preolimpic, ce așteptări ai de la Campionatul Mondial din acest an?

L.P De la mine în primul rând vreau să fiu sănătoasă în continuare, pentru că am ratat anul trecut un turneu final, dar am mai ratat în trecut un alt Campionat European tot din cauza unei accidentări. Așteptările mele sunt subiective, cred că și așteptările oamenilor sunt la fel de mari dar nu la fel ca și ale noastre. La noi, s-a așezat așa în adâncul sufletului nostru, dorința de a reuși să luăm o medalie și cred că fiecare dintre noi își dorește acest lucru.

M.S E mai bine că noul antrenor al echipei naționale e si antrenor în Liga Florilor, vă poate vedea evoluțiile mai bine din punctul acesta de vedere, poate sa își facă o părere mai bună despre jucătoare?

L.P Mă gândesc că beneficiază și de avantajul ăsta. În acest mod poate să aducă jucătoare care consideră el la ora actuală că sunt în formă, teoretic ar fi un plus acest lucru.

M.S Campionatul Mondial de handbal feminin este și un criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de anul viitor. Îți dorești să mergeti la olimpiadă?

L.P Bineînțeles. Jocurile Olimpice au fost mereu prezente în mintea mea, dar cred că acest lucru a fost inconștient…pur și simplu vedeam la televizor și lucrul acesta mi-l doream și eu. Cred că dacă toate fetele care suntem prezente la națională reușim să adunăm cumva dorința și ambiția fiecăruia, eu cred că vom reuși să ne apropriem de o medalie. În ultimii ani am fost tot mai aproape de o medalie și cred că avem șanse.

M.S Să nu uităm că handbalul feminin a fost singurul joc sportiv de echipă prezent în urmă cu ceva ani  la olimpiandă.

L.P Da, bineînțeles acesta e primul lucru,  trebuie să reușim o calificare la Jocurile Olimpice și pe urmă să muncim pentru o reușită.

M.S Laura suntem cu câteva zile de prima etapă din Liga Florilor. CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud evoluează în prima etapă acasă contra lui SCM Craiova. Ce așteptări ai de la acest meci, ce transmiți suporterilor bistrițeni?

L.P Se pare că de când am promovat în Liga Naționlă, debutăm tot cu Craiova, nu știu ce înseamnă acest lucru, însă îmi doresc să fim sănătoase, să reușim să facem un meci bun care să ducă la victorie.cO să vedem pe teren cum o să decurgă meciul. Și oamenilor ce aș putea să le urez, aș putea să le mulțumesc pentru tot sprijinul pe care l-am avut din partea lor în decursul acestor ani și sunt convinsă că o să fie prezenți la sală. Anul acesta avem cu atât mai mult nevoie de sprijinul lor, mult mai puternic și sunt convinsă că o să fie aici cu noi și îi așteptăm cu drag.

M.S Ați avut un turneu de pregătire în Coreea de Sud. Sunteți mulțumite voi ca și handbaliste cu pregătirea care ați avut-o în această vară?

L.P Eu personal sunt chiar mulțumită și mă bucur că am avut șansa asta să mergem la un turneu de pregătire în Coreea și cred că au fost foarte folositoare aceste meciuri. A fost o experință deosebită față de alți ani,vnu aceeași rutină, aceleși meciuri, bineînțeles că și meciurile care le aveam în țară erau la fel de folositoare, însă acum am reușit să avem meciuri diferite ca și nivel de joc.

M.S Laura, pubilcația noastră Nota BN îți mulțumește pentru amabilitatea cu care ne-ai acordat acest scurt interviu, îți dorim multă sănătate în primul rând în acest sezon competițional, baftă la echipa națională și baftă în campionatul care începe în doar câteva zile. Și noi, la fel ca și iubitorii handbalului, ne dorim ca rezultate să fie cel puțin la fel de bune ca și sezonul trecut. Încă odată îți mulțumim și Doamne ajută să ne vedem cu bine.

L.P Doamne ajută,vă mulțumesc.

Interviu realizat de: Mihai Sărmășan

FOTO/VIDEO: Maria Onofrei Burisuc