Uncategorized

Interviurile Nota BN. Matei Moisil, este un licean, campion naţional de juniori la downhill

Matei Moisil este un tânăr licean, campion naţional de junori la downhill, şi vicecmpion european, un sport extrem dar tot mai practicat de toată lumea

Amalia Pop: Bună ziua dragi cititori ai publicaţiei NotaBN, aşa cum v-am obişnuit ne face plăcere să aducem în faţa dumneavoastră bistriţeni care s-au remarcat în domeniul în care au activat, fie că este vorba de educaţie, de afaceri sau sport.

În această seara, în plină seară de Crăciun am decis să discutăm cu Matei Moisil…

A.P. Bună ziua Matei, iţi mulţumesc ca ai răspuns afirmativ interviului nostru.

M.M. Bună ziua.

A.P. Tu te-ai remarcat așa cum am spus mai devreme în domeniul în care activezi și anume în sport. Sportul pe care l-ai ales se numește Down-Hill din câte știu eu şi este, din punctul meu de vedere cel puțin, un sport extrem. De ce ai ales să practici acest sport?

M.M. Am ales să practic acest sport deoarece l-am găsit interesant. L-am văzut prima data pe unchiul meu practicându-l aşa ca mi-am spus “Hai sa merg și eu în pădure să văd cum este!”. La început am fost foarte speriat, nu am înțeles ce se întâmplă însă pe parcus a a început să-mi placă.

A.P. Cum te pregătești pentru competiție, pentru că din câte știu tu ai participat la foarte multe competiții și ai obținut rezultate foarte bune, până la urmă. Unde te antrenezi? Este foarte important acest aspect.

M.M. Mă antrenez într-o sală. Mai exact la Casa Emma. Mai alerg uneori pe stadion sau pe aici prin zona Unirea şi mai fac intervale cu bicicleta.

Publicată de Sorin Săsărman pe Miercuri, 26 decembrie 2018

A.P. Suntem la final de 2018, un an plin pentru tine ca şi competiții, mă refer. Acum trăgând o linie imaginară consideri ca a fost un an bun pentru tine, ai fi vrut sa obții mai multe rezultate, cum a fost?

M.M. Din punctul meu de vedere a fost un an bun, cu toate ca nu am obținut rezultatele pe care mi le-am propus la început dar am reusit să particip cam la toate concursurile care au fost scrise pe hârtie şi din punctul meu de vedere orice experiență e binevenită.

A.P. Aşa este… În egală masură eşti elev încă, mai ai încă un an din câte ştiu. Dar ca să faci sport de performanță este nevoie să iţi împarţi oarecum timpul între școala şi competiții. Cum manageriezi acest timp?

M.M. Păi, este destul de greu deoarece şi la școală sunt destul de aglomerat pentru că anul viitor am BAC-ul pe care trebuie să-l iau. Este mai complicat având şi ore în particular după școală plus antrenamente ajung acasa în jurul orelor 8:00-9:00 seara.

A.P. Profesorii te susțin, te înțeleg de exemplu atunci cand trebuie sa pleci din țară pentru o competiție?

M.M. Da, pot sa spun că sunt destul de înțelegători.

Downhill Bike RAW (-8 Degrees)

I present to you the trails I ride everytime I'm home 🤘🏼Not big stuff but just pure fun 🔥 🎥 Moisil David (my little brother) #teamPlayBike #SoundOfSpeed #MondrakerBikes

Publicată de Matei Moisil pe Vineri, 30 noiembrie 2018

A.P. In curând vei termina liceul, așa cum ai spus şi evident trebuie să te gândești la o cariera. Va fi ea o cariera în sport sau va fi într-un alt domeniu?

M.M. Eu, bineînțeles ca voi încerca să fac ceva în sport. Bineînțeles că nu știu cum se va întâmpla dar m-am gândit şi la o alternativă şi imi voi dori să merg pe Kinetoterapie ca să îi pot ajuta şi pe ceilalți.

A.P. Interesant.. De ce Kinetoterapie? Este adevărat că există o oarecare legătură între sportul pe care îl practici şi Kinetoterapia.

M.M. Mă ajută pe mine foarte tare să mă cunosc, să îmi dau seama de anumite chestii. Lucruri de care probabil nu imi dau seama acum şi mai mult decât atât îi pot ajuta și pe ceilalţi.

A.P. Așa cum spuneam, ne aflăm la final de an 2018, intrăm în 2019, mai este foarte puţin. Evident că vor fi competiții şi anul viitor. Ţi-ai facut un plan în acest sens?

M.M. Sigur. Trebuie făcut un plan deoarece este nevoie de buget. Sper ca anul viitor sa pot participa la Cupa Mondială, la câteva etape ale Cupei, la Cupa Europei la care am participat și în acest an dar si la Campionatul Mondial dacă va fi posibil.

A.P. Ca să participi la astfel de competiții, exact cum spuneai, ai nevoie de un buget. Există susținere din partea orașului, în prima instanță și apoi a sponsorilor? Ai niște sponsori care te susțin?

Interviu cu un tânăr campion.

Publicată de Sorin Săsărman pe Miercuri, 26 decembrie 2018

M.M. Pe parcursului anilor, de când am început să practic acest sport mai intens au fost oameni alături de mine, oameni care m-au ajutat și m-au susținut indiferent de ce rezultate am obținut, indiferent dacă am avut rezultate sau nu.

A.P. Această susținere a venit, mă rog acei oameni care ți-au oferit suport au fost și din partea orașului? Mă refer aici la reprezentanții administrației locale sau nu neapărat.

M.M. Nu neapărat, adică susținerea pe care am primit-o din partea orașului a fost atunci când am fost nominalizat “Ambasador al mobilizării durabile” și am participat anul trecut la premiile Bistriţei.

A.P. Spune-am mai devreme ca sportul pe care îl practici este riscant. Care sunt riscurile până la urmă?

M.M. În orice sport sunt riscuri așa că ceea ce contează este modul în care prinzi tu ideea vis a vis de ceea ce este bine să faci și ce nu este bine sa faci. Este ca şi cum ai merge pe stradă cu mașină și să presupunem că mergi cu 120 la h si te simti sau nu te simți safe. Totul ține de feeling, te poți lovi și în momentul în care crezi ca deţii controlul dar zonele cele mai afectate ar fi gâtul, capul pentru care trebuie neapărat să ai o cască atunci când mergi cu bicicleta și spatele.

A.P. Mulțumim și mult succes. M. M. Mulțumesc!

 

Interviu realizat de: Amalia Pop

Foto și Video: Maria Onofrei Burisuc