În Vinerea Mare, echipa publicației noastre Nota BN vă oferă un interviu cu Părintele Protopop al bisericii greco-catolice din Bistrița, domnul Ioan Vasile Frișan.
F.D Bună ziua doamnelor și domnilor.Astăzi vă prezentăm un nou interviu marca Nota BN. Fiind în aproprierea Sărbătorilor Pascale, de această dată îl avem invitat pe Preotul protopop al bisericii greco-catolice din Bistrița, domnul Ioan Vasile Frișan.
I.V.F Bună ziua, laudat fie Iisus Hristos,.bine ați venit în sfânta noastră biserică în această perioadă a postului mare.
F.D De ce Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină?
I.V.F Paștele este cea mai mare sărbătoare a creștinității, în primul rând pentru că patima, prin moartea și învierea Lui Iisus Hristos, mântuitorul nostru fiul Lui Dumnezeu, a adus mântuirea pentru toți oamenii, ne-a salvat a redeschis cerul pentru noi ca să avem din nou acces la Împărăția lui Dumnezeu. Pentru că acesta este scopul omului pe pământ , să își mântuiască sufletul și să ajungă la fericirea veșnică. Toate acestea se întâmplă prin mântuirea pe care a adus-o Iisus Hristos.
F.D Care este tendința oamenilor față de biserică,mai vin oamenii la biserică?
I.V.F Tendința oamenilor față de biserică, zic eu, este una pozitivă în sensul că în această perioadă a postului mare ,oamenii îl caută pe Dumnezeu. Îl caută în biserică,în viața spirituală,pentru că prin post, rugăciune, prin actele de caritate prin slujirea lui Dumnezeu, prin iubirea față de aproapele său,omul caută să fie aproape de Dumnezeu. Ne bucurăm că în această perioadă a postului mare, oamenii vin la sfintele slujbe încă de la începutul postului mare. Mă bucur să spun asta că mulți tineri care vin și sunt dornici să îl caute pe Dumnezeu, să aibă o viață intensă spirituală. Și văd duminica în scaunul de spovedanie tot mai mulți tineri să se căiască pentru păcate și să se întoarcă cu fața către Dumnezeu.
F.D Cum vedeți noua generație raportată la instituția bisericii?
I.V.F O generație în care tinerii să se îndrepte cu fața către Dumnezeu, pentru că, dacă îl excludem pe Dumnezeu din viața noastră, din viața tinerilor,v edem o societate fără Dumnezeu este o societate imorală, neavându-L pe Dumnezeu am pierdut totul.
F.D Cum vedeți relația educație-școală-biserică?
I.V.F Educația în primul rând se formeză în cei șapte ani de acasă, în familie, acolo unde pentru prima dată mama și tata învață copilul să se roage,să se pună în genunchi ,să împreuneze mâinile frumos, care învață Înger îngerașul meu, Tatăl Nostru. Pe urmă mergând copiii la școală, școala și biserica au un control deosebit,f ormator-educativ în ceea ce privește tinerii ca formare, ca caractere pentru țară și pentru biserică. Numai așa putem să formăm modele pentru lumea de astăzi. Avem nevoie de modele ca să reînviem ceea ce înseamnă creștinismul, trăirea creștinismului și mai ales pentru trăirea în societate.
F.D Poate biserica greco-catolică să își dezvolte rolul social?
I.V.F Da. Biserica, pe lângă faptul că are menirea să îi conducă pe oameni la mântuire, are și latura acesta socială de a veni în ajutorul oamenilor săraci. Biserica o face prin institutele pe care le are, organizații naționale, caritasul eparhial pe care îl avem aici la Bistrița, o filială în care ne ocupăm de ingrijirea bolnavilor și tot ce înseamnă ajutorarea bătrânilor și săraciilor. Prin organizații, biserica are această latură socială, această menire să îi ajute pe oameni. Biserica în general vorbind, este formată din credincioși, fiecare credincios trebuie sa își ajute aproapele. Iubirea Lui Dumnezeu o manifestăm prin iubirea aproapelui. Este adevărat că trebuie să plătim postul cu rugăciunea, postul sufletesc, postul de la bucate cu rugăciunea și cu faptele de milostenie și acte de caritate. Mă întreb eu, din această perioadă mare: „Ce am făcut eu? Am vizitat vreun sărac, bolnav, când a fost ultima daăa când am căutat un prieten, un cunoscut la spital? Cum mi-am manifestat iubirea,slujirea ?’ Iubiți credincioși trebuie să ne arătăm această latură a carității față de semenii noștri , repet, biserica are acestă latură și caută să îi ajute pe toți care sunt lipsiți.
F.D Părinte, care este semnificația vizitei Papei în țara noastră?
I.V.F Ne bucurăm că Sfântul Părinte vine în țara noastră la București, Iași, iar pentru noi greco-catolicii, în data de 2 Iunie va fi prezent la liturghia de la Blaj. În cadrul sfintei liturghii Papa Francisc, va beatifica cei șapte Episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste pentru credință. De obicei, Papa merge pentru oficierea slujbelor de canonizare; este pentru prima dată când dorește să fie la slujba de beatificare de a declara fericiți pe cei șapte episcopi martiri. Motto-ul vizitei Papei este: „Să mergem împreună”. Deci Papa este sfântul Părinte, Papa este omul dialogului, un om deschis. Să mergem împreună, înseamnă ca biserica catolică și biserica ortodoxă, să mergem împreună spre Hristos. Ținta finală este Hristos, toți să fim în aceeași barcă, biserică prin unitate să ajungem toți la Hristos.
F.D Cum vedeți rolul bisericilor creștine în viitor?
I.V.F Dorim ca fiecare biserică să își păstreze propria tradiție. Unitatea va fi diversitate, deci, uniți în credință în diversitatea ritului. Nu putem cere bisericilor sa renunțe la ritul ei; asta este si dorința Sfântului Părinte Papa, în vizitele apostolice, pastorale pe care le face . O să vedem, că merge chiar unde sunt țări cu minoritari, merge pentru deschidere ,pentru dialog, dupa cum spune si Mântuitorul Iisus Hristos ,,Ca toți să fim una,,.
F.D E bine ca bisericile să își păstreze identitatea ,sau ar fi bine să meargă spre o unitate ?
I.V.F Mergem spre o unitate, asta e dorința lui Hristos să fim una. Dar unitate în diversitate, numai așa se poate.
F.D Vă mulțumim frumos pentru cuvintele adresate .
I.V.F Eu vă mulțumesc că ați venit la noi în biserică ,vă așteptăm și cu alte ocazii .
Interviu realizat de: Florina Dumitrescu
FOTO /VIDEO: Maria Onofrei Burisuc
Transcriere text-Video: Gabriela Chelaru