Uncategorized

Ioan Aurel Pop: “Avem obligația, ca intelectuali, să ne facem cunoscuți în Europa”

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spune că intelectualii din ţările care s-au aflat în timpul comunismului în spatele Cortinei de Fier au datoria de a face cunoscută Europei cultura popoarelor lor.

“În timp ce noi din aceste ţări de după Cortina de Fier ne-am străduit să ne păstrăm mereu în legătură cu Europa, să fim la curent cu ceea ce se întâmplă în Europa, să învăţăm limbi europene şi să cunoaştem literaturi şi culturi europene, n-aş zice că întotdeauna şi reciproca a fost valabilă. Şi, din acest motiv, cred că avem obligaţia, ca intelectuali, să ne facem cunoscuţi în Europa, să transmitem Europei mesajul acesta al unor popoare care au stat, fără voia lor, izolate”, a precizat președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, la conferinţa “Ţara mea – 100 de ani”, desfăşurată joi în Amfiteatrul “Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române.

De asemena, Pop, consideră că aceste ţări, nu doar “centenare, ci milenare, majoritatea lor, au o caracteristică: au fost ţări izolate în deceniile comuniste, izolate de tradiţia europeană, izolate de dialogul european şi de posibilitatea comunicării în Europa”.

“În acelaşi timp, datorită, paradoxal, acestui handicap, sunt şi ţări emergente, ţări entuziaste, care doresc nu să se integreze în Europa, pentru că s-au integrat de-a lungul secolelor, dar să li se recunoască apartenenţa la cultura europeană şi, mai ales, să li se cunoască, după părerea mea, cultura europeană”, a punctat academicianul.

În opinia preşedintelui Academiei, “izolarea” de după cel de-Al Doilea Război Mondial nu a descurajat ţările care s-au aflat în acest spaţiu.

“Izolarea asta nu ne-a descurajat şi, prin urmare, şi români, şi cehi, şi slovaci, şi polonezi, şi letoni, şi estonieni, şi lituanieni, şi austrieci, şi maghiari, şi bulgari, şi sârbi ne aflăm împreună ca să trăim împreună chiar dacă suntem situaţi în partea de Europă care a avut mai mult de suferit. Papa Ioan Paul al II-lea vorbea de cei doi plămâni ai Europei referindu-se, sigur, la Europa Catolică şi Protestantă şi la Europa Bizantină Răsăriteană. Dar noi aici suntem reprezentanţi ai unor culturi şi ai unor ţări care sunt, deopotrivă, catolice, protestante şi ortodoxe şi care, şi prin această componentă confesională, aduc un motiv în plus la uniunea spiritelor europene. Şi cred că nimic nu este prea mult, atunci când e vorba de cunoaştere reciprocă. (…) Fără cunoaştere reciprocă în domeniul creaţiilor pe care le avem, nu există nimic trainic”, a mai spus Ioan-Aurel Pop.

Despre semnificaţia evenimentului au mai conferenţiat: preşedintele Secţiei de filologie şi literatură a Academiei Române, Eugen Simion, vicepreşedintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, academicianul Nicolae Breban şi prof. univ. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române.

Conferinţa a fost urmată de vernisarea expoziţiei intitulate “Ţara mea, 100 de ani de independenţă”, organizată de Biblioteca Academiei Române, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, care prezintă cele mai importante momente din istoria ţărilor europene ce sărbătoresc anul acesta Centenarul independenţei.