Uncategorized

Ioan-Aurel Pop: „Comunismul a vrut să-i facă pe toți la fel. Nu s-a potrivit sufletului nostru”. Video

Într-un interviu acordat Trinitas TV, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a relatat ce a însemnat comunismul la români din perspectiva trecerii proprietăților de la sate către structurile etatiste.

„România avea o tradiție egalitară în obște, altfel exista o ierarhie asumată în societatea românească, adică țăranul trebuia să fie țăran, învățătorul învățător, inginerul inginer, stăpânul, stăpân. Comunismul a vrut să-i facă pe toți la fel. Nu s-a potrivit sufletului nostru. Aveam tradiția unei vieți agrar-pastorale. Comunismul a venit ca un tăvălug, care a comunizat bunurile, au confiscat pământurile, au etatizat totul, comunizarea fiind fatală pentru construcția unei societăți eficiente.

Pământul la români a făcut mereu din ființa noastră. Colhozurile au tăiat comunicarea între oameni și pământurile lui. Oamenii au făcut foame, întuneric și au stat la cozi”, a mai precizat președintele Academiei Române.

100 de Adevăruri Istorice

Comunism și modelul egalitarist – Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române#100AdevăruriIstoricehttps://www.trinitas.tv/category/emisiuni/cultural/100-de-adevaruri-istorice/

Publicată de TRINITAS TV pe Miercuri, 22 august 2018