Uncategorized

Iordan, râul în care a fost botezat Iisus Mântuitorul

Iordanul (în ebraică: Nahar Ha Yarden- „râul care coboară”), râu în Orientul Apropiat, izvorăşte de la poalele muntelui Hermon ( „Muntele bătrânului” în arabă, 2814 m), cel mai înalt din Munţii Antiliban şi, după ce străbate graniţa dintre Iordania şi Israel, se varsă în Marea Moartă, la 400 m sub nivelul actual al mării, de unde denumirea de ,,râu care coboară”. Dacă în trecut, malurile râului erau destul de sălbatice, cu vegetaţie abundentă şi animale de pradă, astăzi acestea sunt ocupate cu oaze de verdeaţă, culturi agricole îngrijite şi obiective turistice.

Conform istoricilor, Iordanul este amintit în Biblie de peste 150 de ori, iar locul unde a fost botezat Mântuitorul se află la 5-6 km de vărsarea râului în Marea Moartă. Regiunea, sursă de conflict între Israel şi Palestina, este foarte bine securizată tot anul, fiind deschisă pelerinilor de două ori pe an, respectiv de Bobotează şi în Săptămâna Patimilor. De Bobotează, Patriarhul Ierusalimului, organizează o mare procesiune la râul Iordan, reactualizând pentru credincioşi evenimentele petrecute cu două mii de ani în urmă, când Hristos a fost botezat în apele râului de către Sfântul Ioan Botezătorul.
Deşi are dimensiuni modeste (lungime de 215 km, lăţime medie de 27-45 m și adâncimea de 1,5 – 4 m), Iordanul este cea mai importantă apă curgătoare din Ţara Sfântă şi principala sursă de apă dulce a celor două state pe care le desparte.

Sursă foto: Daniela Piciu