Uncategorized

Istorie uitată. Cetatea Callatis

Pe țărmul vestic al Mării Negre, în sudul litoralului românesc de astăzi, a fost construită, la sfârșitul secolului al IV-lea î.e.n. Cetatea Callatis. Această cetate a fost întemeiată de navigatorii greci  pe locul unei vechi așezări trace cunoscută sub numele de Acervatis sau Cerbatis și a devenit, în scurt timp, una dintre cele mai înfloritoare cetăți din această zonă a Mării Negre.

În decursul existenței sale, Cetatea Callatis a fost asediată puternic de mai multe ori și supusă dominației macedonene și, mai apoi, romane. Invazia avarilor, datată spre sfârșitul secolului  V e.n,   distruge Cetatea Callatis, orașul care se va ridica ulterior pe zidurile acesteia, Mangalia de astăzi, fiind o simplă așezare portuară. În anul 1959, în acest oraș s-a descoperit cel mai vechi papirus din România (secolul IV), păstrat la Muzeul Callatis. 

Astăzi, din falnica cetate de odinioară au rămas câteva vestigii, în trei locuri, din cuprinsul orașului Mangalia. Cele mai importante dintre acestea corespund zidului de incintă, aflat pe latura de nord al Cetății Callatis ce împrejmuia suprafața orașului antic. De precizat că la Callatis au fost construite două ziduri de apărare a cetății: unul grecesc (sfârșitul secolului IV î.e.n) și altul roman, în secolulele ce au urmat, suprapus peste cel grecesc. Ambele ziduri au fost construite din blocuri mari de piatră de calcar, legate cu mortar de var. Unele surse istorice susțin că înălțimea inițială a zidului era de 7-8 metri, în prezent acesta s-a redus la 1,5-2 metri.

Turiștii care ajung pe litoral și doresc să viziteze ruinele Cetății Callatis au parte de o adevărată aventură. În oraș nu există nici un indicator care să te îndrume spre acest loc încărcat de istorie. Dacă ai norocul să dai peste un localnic ce își cunoaște orașul, vei fi îndrumat și din aproape în aproape vei da peste cetatea de odinioară lăsată azi în paragină. Dacă, în orice țară civilizată, astfel de vestigii istorice sunt amenajate și redate circuitului turistic, nu este cazul  a numeroase obiective de acest fel situate în țara noastră.

Urmele cetății sunt împrejmuite cu un gard, dar accesul este liber, astfel că numeroase deșeuri ,,populează” vechea cetate. Evident, în lipsa amenajării, a indicatoarelor turistice și a unei promovări minime, fluzul turistic este inexistent. Astfel, timp de 30 de minute cât am stat să fotografiem în perimetrul cetății, niciun turist nu a mai fost prezent în incinta acesteia. Doar la plecare, ne-am întâlnit cu o familie formată din 3 membri care plecaseră, pe urmele istoriei, să descopere vechea Cetate Callatis care a dat țării cel mai vechi dintre orașele actuale-Mangalia

Cristina Rusu