Uncategorized

Iuliu Maniu pe “Aleea Făuritorilor Marii Uniri” de la Bucov

La începutul anului trecut, în Parcul Memorial ,,Constantin Stere” de la Bucov, a fost lansat proiectul intitulat ,, Aleea Făuritorilor Marii Uniri”, prin care se intenţionează amplasarea a 14 busturi, ce reprezintă o parte din personalităţile implicate în actul unionist de la 1918, prin care a fost creat statul român modern. Până în prezent au fost deja inaugurate busturile patrioților români Ion Inculeț, Ion I.C. Brătianu, Pantelimon Halippa, Vasile Stroiescu și Iancu Flondor.

Pentru a continua proiectul dedicat făuritorilor Marii Uniri, miercuri, 14 august 2019, a avut loc ceremonia de dezvelire a bustului ce îl reprezintă pe Iuliu Maniu. Acest patriot român ne impresionează prin consecvența cu care a acționat pentru îndeplinirea idealurilor naționale și pentru păstrarea valorilor străbune. În acea epocă de mari transformări, Iuliu Maniu a avut un rol important în susţinerea programului şi curentului național, impunându-se ca un bun modelator al ideilor ţărănismului interbelic.

Prezent la eveniment, vicepreședintele Consiliul Județean Prahova, Ludmila Sfîrloagă, a menționat că avem datoria morală să aducem în prim plan figurile marcante care au contribuit la realizarea visulului de veacuri al românilor – unirea. De aceea, prin dezvoltarea Proiectului Cultural ,,Aleea Făuriotorilor Marii Unirii”, generaţiile viitoare vor avea elemente concrete de patrimoniu, care să le amintească de generația unionistă și de anul 1918.

La eveniment au mai participat reprezentanţi ai parlamentului României, ai autorităţilor locale, membri ai Fundatiei Constantin Stere şi ai Societatii Cultural – Istorice ,,Mihai Viteazul”, precum şi un grup de basarabeni, cursanti la Universitatea de Vară ,,Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.