Uncategorized

Iuliu Maniu, prim-ministru al României, s-a stins din viață într-o celulă de la Sighet în urmă cu 66 de ani

În urmă cu 66 de nai, într-o celulă întunecată din închisoarea de la Sighetul Marmației, se stingea din viață, la vârsta de 80 de ani, Iuliu Maniu. Președinte al Partidului Național Țărănesc, prim-ministru al României și membru de onoare al Academiei Române, Iuliu Maniu a luptat împotriva instaurării regimului comunist fiind întemnițat, judecat pentru înaltă trădare și condamnat la închisoare pe viață, la vârsta de 74 de ani. Trecut în neființă, la 5 februarie 1953, corpul său a fost aruncat de comuniști într-o groapă din Cimitirul Săracilor de la marginea orașului Sighet.

,,Noaptea am auzit căruța poposită în curtea închisorii, uruiala roților, nechezatul cailor, zgomotul ușor frecat al șleaurilor. Apoi toate s-au liniștit. Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă. Păstrez imaginea lui pe improvizatul catafalc al patului de fier, atunci când i-am închis pleoapele, și când pentru întâia oară a putut să-l vadă cineva cu capul plecat”, scria în volumul ,,Nopți albe, zile negre”  Nicolae Carandino, colegul din celula de la Sighet al marelui om politic.

Iuliu Maniu a fost reabilitat în anul 1998 printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, interiorEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare, copac, în aer liber şi natură