Uncategorized

Kelemen Hunor: Suntem pro-europeni, dar să nu ignorăm problemele din UE

Kelemen Hunor: suntem pro-europeni, dar acest lucru nu înseamnă că ignorăm problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană şi întreg continentul european.

Lipsa de încredere este cea mai mare problemă pentru ţările membre ale UE. De aceea este nevoie de o reformă, de o resetare a Uniunii Europene, trebuie să vorbim deschis despre problemele existente – a subliniat, astăzi, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la conferinţa “Drumul către Sibiu – Un pas mai aproape”, organizată de reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

În cadrul dezbaterii intitulate UE şi provocarea iliberalismului: Care este viitorul democraţiei?, liderul UDMR a precizat faptul că formaţiunea pe care o conduce este pro-europeană. Preşedintele Kelemen Hunor consideră că, fără UE, România ar fi un stat eşuat in 2018, iar orice discuţie despre o eventuală ieşire din UE este foarte periculoasă. În aceeaşi măsură, UDMR este un susţinător al Alianţei Nord-Atlantice, iar fără NATO – fără această “centură de siguranţă” – şi fără parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, România ar deveni vulnerabilă faţă o altă putere regională din Est. Dinspre Est niciodată nu am primit nici libertate, nici prosperitate, nici securitate – a arătat liderul Uniunii.

În cadrul dezbaterilor preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a atras atenţia asupra faptului că a fi pro-european nu înseamnă să nu identifici sau să ignori problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană şi întreg continentul european. Cele mai mari probleme ale UE sunt astăzi, total diferite de cele din trecut, însă acestea nu au nimic în comun cu iliberalismul.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că politicienii Europei trebuie să analizeze din când în când motivele pentru care există această mare neîncredere faţă de UE, ce anume a greşit mainstream-ul politic în ultimii 20-25 de ani. Daca vor reuşi să dea un răspuns corect la această întrebare, dacă va exista un diagnostic corect în acest sens, atunci vor fi găsite şi soluţii realiste.
Liderul Uniunii a mai precizat că, în timp ce Uniunea Europeană este foarte puternică economic, în acelaşi timp este foarte slabă din punct de vedere politic şi militar. Însă cei trei piloni trebuie să funcţioneze împreună: economia, puterea politică şi cea militară. Trebuie o reformă, o resetare în interiorul UE, pentru că dincolo de distanţa dintre Est şi Vest, de aspectele legate de mentalitate care provin din istoria noastră foarte diferită, sunt şi alte chestiuni care trebuie discutate.

Preşedintele UDMR consideră că România nu este în pericol în ceea ce priveşte iliberalismul, deoarece România niciodată în ultimii 28 de ani nu a fost o democraţie liberală, nici democraţie creştin democrată sau social democrată. A fost o democraţie originală, care, din păcate, şi după 28 de ani are efecte extrem de dăunătoare asupra mentalităţii şi gândirii noastre. Separarea puterilor în stat nu s-a întâmplat nici până în 2018, nu există stat de drept acolo unde legile nu sunt respectate – în acest sens, liderul Uniunii a amintit cazul UMF din Tg Mureş şi legile privind retrocedările – şi, cu toate că ţara are toate instituţiile democratice fundamentale, lipseşte însă conţinutul activităţii acestora.

Dacă în perioada următoare politicienii pro-europeni ai României ar avea un dialog sincer şi ar conveni asupra a patru-cinci domenii în care ar fi nevoie urgent de un consens, cel puţin la nivel parlamentar, atunci şi ţara s-ar putea dezvolta – a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Răspunzând la o întrebare adresată de participanţi, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a arătat că descentralizarea ar fi domeniul principal în care ar trebui să se ajungă la consens. Luarea deciziilor trebuie fie cât mai aproape de cetăţeni. Foarte multe dintre problemele existente ar fi soluţionate dacă s-ar acţiona în conformitate cu principiul subsidiarităţii.