Uncategorized

Klaus Iohannis: „Cel mai bun mod de a celebra marile reuşite ale trecutului este construirea unui viitor solid pentru tinerele generaţii”

Preşedintelui Klaus Iohannis, a participat la deschiderea oficială a Olimpiadei Internaţionale de Matematică ce are loc la Cluj-Napoca. Președintele a precizat că este important să fie crescut accesul la educație pentru a crește și dezvolta durabil societățile de azi. Președintele le-a urat participanților succes și să se bucure de ședere la Cluj-Napoca.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

Găzduirea la Cluj-Napoca a Olimpiadei Internaţionale de Matematică este cu atât mai importantă cu cât România a organizat, în 1959, prima ediţie a competiţiei.

Atunci au participat doar şapte ţări. Astăzi, cu peste 100 de state participante, acest eveniment este o întrecere în inteligenţă şi creativitate, devenind un for care permite tinerilor talentaţi din întreaga lume să demonstreze de ce este capabilă mintea umană atunci când este pusă la încercare.

Lucian Blaga, un renumit filosof şi poet român, spunea că ,,Matematicianul este îmblânzitorul ce a domesticit infinitul”. În zilele următoare, sunt convins că veţi demonstra această afirmaţie, împingând încă o dată limitele voastre şi ale umanităţii în acest domeniu.

Matematica stă la baza tuturor ştiinţelor, a inovaţiei şi a dezvoltării gândirii analitice. Voi aveţi un dar pe care l-aţi cultivat prin multă muncă şi, drept urmare, veţi face parte din elitele intelectuale ale ţărilor voastre şi ale lumii în general. Sunt convins că pasiunea pentru matematică a fost evidentă pentru mulţi dintre voi de când eraţi copii.

Cred că matematica şi materiile din categoria Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică sunt esenţiale în construcţia curriculară încă din timpul educaţiei timpurii, dacă ne dorim să avem în viitor veritabile societăţi ale cunoaşterii.

Din nefericire, nu toţi copiii au oportunitatea de a accesa o educaţie de calitate. Este important să lucrăm activ pentru a îmbunătăţi calitatea predării matematicii pentru cât mai mulţi copii din întreaga lume.

Oferindu-le şansa de a învăţa, putem transforma vieţi, economii şi societăţi.

Cu cât avem sisteme de educaţie mai eficiente şi mai adecvate noilor generaţii şi societăţilor în care ne dorim să trăim, cu atât mai mult contribuim la pacea şi la dezvoltarea tuturor ţărilor de pe mapamond.

Pentru România este o onoare ca la aniversarea Centenarului Marii Uniri să aibă oportunitatea de a demonstra întregii lumi ataşamentul şi deschiderea către cunoaştere, ştiinţă şi cooperare internaţională.

Cel mai bun mod de a celebra marile reuşite ale trecutului este construirea unui viitor solid pentru tinerele generaţii. Nu există o cale mai potrivită de a face acest lucru decât investiţia în educaţie, cooperare transfrontalieră şi dezvoltare durabilă.

Sperăm ca România să devină o destinaţie atractivă pentru cercetarea în domeniul matematicii şi al ştiinţelor care o folosesc. Şi, de ce nu, să vă vedem, pe o parte dintre voi, studenţi în România sau implicaţi în proiecte de cercetare în cooperare cu parteneri din România.

Vă încurajez să folosiţi această olimpiadă ca pe o oportunitate de a lega noi prietenii, de a experimenta noi culturi şi de a vă imagina cariere de succes.

Sper că fiecare dintre voi îşi va folosi întregul potenţial pentru a contribui la consolidarea unui viitor mai bun şi mai drept pentru generaţia voastră şi cele următoare.

Vă doresc mult succes la această Olimpiadă Internaţională de Matematică şi vă doresc o şedere frumoasă în România, aici, la Cluj-Napoca!”