Uncategorized

Klaus Iohannis la finalul şedinţei Consiliului European: Un mare stat membru pleacă și asta nu poate să fie o veste bună

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut duminică, 25 noiembrie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), o declarație de presă la finalul participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua! Astăzi am finalizat negocierile, sau discuțiile, că nu au fost negocieri, într-un timp record. Consiliul în formatul UE27 a agreat proiectul de Acord de retragere, a aprobat Declarația politică referitoare la relațiile viitoare. Aceste două documente sunt extrem de importante. Acordul de retragere va putea fi folosit în cazul în care va fi aprobat în final de toate parlamentele implicate, pentru a clarifica aspectele în detaliu care țin de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Un document care, și pentru noi, are o importanță mare fiindcă în acest document se stipulează, de exemplu, cum vor fi tratați românii în Marea Britanie, cum vor decurge chestiunile legate de cadrul financiar în care ne aflăm acum, până în 2020 și multe alte lucruri. Este un document foarte amplu, foarte bine elaborat, la care s-a lucrat un an și jumătate, au fost respectate foarte bine limitele sau mandatul impus de Consiliul European la vremea respectivă. Evenimentul rămâne unul care cred că pe majoritatea ne întristează, dacă realizăm importanța, un mare stat membru pleacă și asta nu poate să fie o veste bună. Însă, dincolo de acest lucru, existența unui Acord ar face ca această despărțire să fie gestionabilă și să capete un fundament juridic foarte solid. Mai sunt pași de parcurs, următorul pas va fi aprobarea acestui Acord de retragere în Parlamentul britanic, după care, sigur, Consiliul Uniunii Europene trebuie să aprobe formal și Parlamentul European trebuie să îți dea votul asupra acestui Acord.