Uncategorized

La această oră, Tibi Ușeriu aleargă cu lupii în nordul Canadei

Distribuire articol:

Aseară, la 20,30 ora României, bistrițeanul Tibi Ușeriu a luat startul la Yukon Arctic Ultra, o cursă extremă de  300 de mile care se desfășoară în nordul Canadei. Căștigător de trei ori consecutiv la ultramaratonul de la Cercul Polar de Nord (Ultra Arctic 6633), Ușeriu s-a înscris și în acest maraton (considerat mai greu decât 6633 Ultra Arctic) pentru a promova Via Transilvanica,  dar și pentru a-și testa propriile limite și a câștiga concursul.

Cu toate că zona în care se desfășoară Yukon Arctic Ultra este asemănătoare cu Ultra Arctic 6633, prezența haitelor de lupi care îi urmăresc pe participanți, sălbăticia traseului și temperaturile scăzute fac din această cursă una cu adevărat extremă, puțini dintre concurenții care se aliniază la start reușind, în fiecare an, să treacă linia de sosire. Recordul, din anul 2013, aparține danezului Casper Wakefield care a străbătut cursa în 186 de ore si 50 de minute.

,,Traseul este integral prin sălbăticie, nu se circulă pe drum deloc, doar le traversează din când în când. Poteca este destul de bine bătătorită deoarece pe aici se circulă cu snow-mobile si cu sănii trase de câini. Dacă bate vântul însă, poteca dispare si apare … distracția. O noutate însa va fi prezența lupilor. În fiecare an au fost participanți care au abandonat din acest motiv. Efectiv au cedat psihic dupa câteva zile în care au fost urmariți în mod constant de haite de lupi. Nu te atacă (așa se zice …), dar stau la 50-200 metri de tine și așteaptă … zile intregi. Daca ți se face frică … nu mai dormi, iar dacă nu mai dormi … în final cedezi și abandonezi. Au la ei mâncare pentru a supraviețui 48 ore, așa că în caz de probleme anunți organizatorii și aștepți. Singur oricum nu ești, lupii sunt aproape” se arăta pe pagina de Facebook Tășuleasa Social, anul trecut, atunci când Tibi Ușeriu a fost nevoit să abandoneze în acest maraton, după ce i-au degerat degetele de la picioare.

În urmă cu doar câteva ore, Adrian Toma, maratonist la rându-i și unul dintre susținătorii lui Tibi Ușeriu, a scris pe grupul de susținători ai lui Tibi, următoarele:
,,La inceput de ianuarie temperaturile au scazut brusc la -47 grade pentru o saptamana. Vizitatorii erau atentionati ca pielea neacoperita face degeraturi in 2 minute la asa temperaturi.. Saptamana trecuta erau cam -39 grade, iar acum sunt in jur de -10 grade. Incalzirea brusca a adus foarta multa ninsoare, iar apa din rauri a iesit peste gheata, inundand poteca pe zeci de kilometri. In concluzie poteca este foarte grea, inaintarea prin zapada proaspata cu o sanie de 30 kile dupa tine e foarte dificila. Poteca a fost deviata in multe zone, fiind inundata. Va fi mai lunga si mai dificila. Organizatorii spun ca in zilele urmatoare temperatura va scadea catre -40 grade. La asemenea temperaturi, de obicei termina maxim 3 persoane. Ramane de vazut ce va fi. I-am zis inainte de start un singur lucru : sa nu fie primul in primele 24 ore, sa lase pe altii sa batatoreasca zapada. Dupa cum vedeti, aproape ca a ascultat … este unul pe bicicleta inaintea lui …. Asta e – Tibi e Tibi. Popcorn la toata lumea!
În acest moment (31 ianuarie, ora 12,30), după mai bine de 60 de kilometri străbătuți, Tibi Ușeriu se află în plutonul fruntaș de alergători. În timp ce Tibi va alerga cu lupii în nordul Canadei, milioane de susținători din întreaga lume vor sta cu sufletul la gură așteptând ca Tibi să parcurgă cursa…. ,,până la capăt”.
Sursă foto: Yukon Ultra Artic-Facebook (arhivă 2019)

 


Distribuire articol: