Uncategorized

La ce suntem pe primul loc în lume?

Limita de siguranță în cazul consumului de alcool nu există, conform unui important studiu desfășurat la nivel internațional care dezvăluie că bărbații din România beau cel mai mult.

Femeile din țara noastră nu figurează în top, însă bărbații români cu vârsta cuprinsă între 45 și 59 de ani consumă aproximativ 8,2 băuturi alcoolice pe zi, conform cercetării, fapt ce îi clasează în fruntea clasamentului.

O băutură alcoolică standard a fost definită ca având în conţinutul ei zece grame de alcool, precizează Press Association.

Însă consumul de băuturi alcoolice este cel mai important factor de risc la grupa de vârstă 15 – 49 de ani, cu 3,8% dintre decesele în rândul femeilor si 12,2% dintre decesele în cel al bărbaților.

În cazul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani, cazurile de cancer reprezintă principala cauză de deces asociată consumului de alcool – cu 27,1% dintre decese în rândul femeilor si 18,9% în cel al bărbaților.

Creșterea cu 0,5% a riscului de a dezvolta una dintre cele 23 de afecțiuni asociate alcoolului înseamnă că 918 persoane din 100.000 care au consumat o băutură alcoolică pe zi vor dezvolta o problemă de sănătate în comparație cu 914 persoane care nu au băut alcool.

În cazul celor care consumă două băuturi pe zi riscul de a dezvolta o afecțiune asociată alcoolului este mai mare cu 7%. Pentru persoanele care consumă cinci băuturi alcoolice pe zi riscul crește cu 37%.

Danemarca s-a dovedit a avea cea mai mare proporție de consumatori de alcool – 95,3% dintre femei si 97,3% dintre baăbați. În Pakistan și Bangladesh această proporție este cea mai scăzută – doar 0,8% dintre bărbații pakistanezi si 0,3% dintre femeile din Bangladesh consumă băuturi alcoolice.

Bărbații din România și femeile din Ucraina beau cel mai mult – 8,2 și respectiv 4,2 băuturi pe zi.