Uncategorized

La mulţi ani Augustin Lazăr

Procurorul General al României, Augustin Lazăr împlineşte vârsta de 62 de ani. Îi urăm la mulţi ani şi suntem convinşi că va depăşi acest moment neplăcut din cariera sa, care a venit exact acum.

În anul 1981 a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, iar în anii ’90 a urmat cursuri și vizite de studii în state ale U.E. și S.U.A. În anul 2004 a devenit doctor în științe juridice al aceleiași universități, cu specializarea investigarea infracțiunilor din mediul afacerilor.

Augustin Lazăr a avut contribuții  în fondarea structurilor românești de combatere a corupţiei și a criminalității organizate, precum și a celor de protejare a patrimoniului cultural și natural al României. Proiectul său managerial a generat o strategie dinamică a modernizării Ministerului Public, întemeiată pe cunoașterea și promovarea valorilor culturii instituționale europene.

În calitate de magistrat, a coordonat investigații complexe în domeniul corupției și criminalității organizate, precum și repatrierea unor tezaure istorice sustrase, aparținând patrimoniului cultural național. De la nivelul demnității de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a promovat reforma justiției în spiritul valorilor europene, a condus Ministerul Public din România în proiecte prioritare de combatere a corupției, conflictelor de interese, a infracțiunilor de spălare a banilor, a infracțiunilor de mediu.ș.a.; a dezvoltat cooperarea judiciară internațională, participând activ la Forumul procurorilor generali din Uniunea Europeană și la proiectul de înființare a Parchetului European. Ca reprezentant al României, a organizat și a participat la conferințe internaționale privind lupta împotriva corupției, a criminalității în mediul afacerilor, a infracțiunilor contra patrimoniului cultural și natural etc.