Uncategorized

La mulți ani, Dacian Cioloș!

Fostul premier al României, Dacian Ciolos, împlinește astăzi 49 de ani.

Dacian Cioloş s-a născut pe 27 iulie 1969, la Zalău şi a copilarit în satul bunicilor săi, la Pericei în Sălaj.

Într-un interviu acordat revistei Sinteza, în 2014, Dacian Cioloş declara că, ,,îi plăcea mult să trăiască acolo şi să lucreze cu bunicii săi la câmp.

,,Pentru mine şcoala întrerupea vacanţele, nu vacanţele şcoala. Şi n-a existat vacanţă pe care să nu mi-o petrec la bunici, la câmp. Acolo mă simţeam eu împăcat”.

În anul 1994, Cioloș a absolvit cursurile Universității Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, Facultatea de Horticultură.

În perioada 1995-1996 a obţinut o diplomă de Agronomie Aprofundată, specializarea «Sisteme de producţie şi dezvoltare rurală» la Ecole Nationale Supérieure Agronomique ENSAR, Rennes, Franţa.

Între anii 1996-1997 a făcut un master stiintific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare şi rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) şi Université Montpellier.

După absolvirea masteratului a lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare rurală a Direcției Generale de Agricultură (martie–iulie 1997, aprilie 1999), ocupându-se cu pregătirea programului SAPARD– elaborarea cadrului de reglementare și a dispozitivului administrativ de implementare în statele eligibile. Pentru o perioadă (martie 1998 – octombrie 1999) este directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeș, în cadrul cooperării descentralizare dintre Consiliul General Savoia (FR) și Consiliul Județean Argeș – CICDA. Lucrează apoi coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA în cooperare cu Asociația Naționala de Dezvoltare Agricolă – ANDA, Franța (noiembrie 1999 – decembrie 2001).

Între anii 2002–2003 a lucrat la Comisia Europeană, Delegația CE în România, ca manager în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale SAPARD

Începând din ianuarie 2005 a activat în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, mai întâi pe postul de consilier al ministrului Gheorghe Flutur, ca reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 – mai 2007), apoi ca subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai – octombrie 2007) pentru ca în final să ocupe funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în perioada 11 octombrie 2007 – 22 decembrie 2008 în Guvernul României.

În data de 9 februarie 2010 Parlamentul European a acordat votul de învestitură Comisiei Europene. După încetarea mandatului comisiei Barroso, Cioloș a ocupat funcția de consilier al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, până la preluarea funcției de prim-ministru, în noiembrie 2015.

În ziua de 10 noiembrie 2015 a fost desemnat drept prim-ministru al României de către președintele Klaus Iohannis.

La 30 martie 2018 a înființat partidul Mișcarea România Împreună cu intenția de a participa la toate formele de alegeri prin acesta.

Din anul 2000 este căsătorit cu Valérie Cioloș-Villemin. Nunta a avut loc la Pericei.