Uncategorized

La Mulți Ani, Nadia Comăneci !

Nadia Comăneci, denumită Zâna de la Montreal, împlineşte astăzi 57 de ani. Aceasta a fost prima gimnastă care a obținut scorul perfect la olimpiadă, de șapte ori, câștigând şi trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).

Născută la Oneşti, micuța gimnastă a fost botezată după personajul „Nadejda” („Speranță”), eroină a unui film. Descoperită la vârsta de 6 ani de către antrenorul Bela Karolyi, a devenit curând prima gimnastă din lume care a primit nota zece absolut într-un concurs olimpic de gimnastică.

La vârsta de 13 ani, primul succes major al lui Comăneci a fost câștigarea a trei medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene din 1975, de la Skien, Norvegia. În același an, agenția de știri Associated Press a numit-o „Atleta Anului”.

La 14 ani, Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec. În 1979, a câștigat cel de-al treilea titlu european la individual compus (devenind primul sportiv din istoria gimnasticii care a reușit această performanță).

A participat și la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, clasându-se a doua după Elena Davîdova la individual compus, când a fost nevoită să aștepte pentru notă până ce Davîdova și-a încheiat exercițiul. Nadia și-a păstrat titlul la bârnă, dar a câștigat și o nouă medalie de aur, la sol, și una de argint, împreună cu echipa.

Succesul său i-a adus distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, Nadia Comăneci fiind cea mai tânără româncă recompensată cu acest titlu. Astăzi este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX.

În prezent, Nadia Comăneci este vicepreşedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Preşedinte Onorific al Federaţiei Române de Gimnastică, Preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Româneşti, Vicepreşedinte în Consiliul Director al Asociaţiei Distrofiei Musculare, şi membră a Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.