Uncategorized

La Prundu Bârgăului a avut loc comemorarea eroilor martiri bârgăuani

Astăzi, 10 octombrie 2019, în localitatea Prundu Bârgăului a avut loc ceremonia militară și religioasă de comemorare a eroilor martiri din localitate, executați de trupele horthyste în noaptea de 10 spre 11 octombrie 1944.

La eveniment a participat, alături de sătenii din Prundu Bârgăului și autoritățile locale și județene,  comandantul Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”, general-maior Virgil-Ovidiu Pop.

,,Ceremonia a debutat cu acordarea onorului militar persoanelor oficiale şi intonarea Imnului Naţional al României.După oficierea serviciului religios de către un sobor de preoţi, au avut cuvântul domnul doctorand Adrian Păvălean, doamna Maria Holbură şi prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, domnul Ovidiu-Victor Frenţ.

Ceremonia militară de comemorare a eroilor martiri bârgăuani s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare formată din militari ai Brigăzii 81 Mecanizată “General GRIGORE BĂLAN”, în acordurile Formaţiunii Muzicii Militare a garnizoanei Bistriţa” transmite Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” pe pagina de Facebook a instituției.

În toamna anului 1944, pe Valea Bârgăului se duceau lupte între trupele române și sovietice, pe de o parte, respectiv trupele horthyste, pe de altă parte, ultimele staționate în regiune după Dictatul de la Viena,  când o parte a Transilvaniei a fost cedată Ungariei horthyste. În noaptea de 10 spre 11 octombrie 1044, sub presiunea armatelor aliate care se apropiau de Prundu Bârgăului, horthyștii au executat cinci bărbați și o femeie (Leon Vlad, Vasile Raţiu, Gheorghe Popandron, Simion Rugină, Pavel Costea, Lucreţia Tanca). considerați cei mai ostili pe timpul ocupației horthyste.. Al șaptelea bârgăuan, preotul Augustin Pop a fost împușcat, dar a supraviețuit și a reușit să se salveze.

În anul 2018, Prundu Bârgăului a fost declarată prin lege localitate-martir a neamului românesc, în memoria martirilor căzuţi pentru cauze naţionale, în timpul ocupației fascisto-horthyste, din perioada august 1940 – octombrie 1944.

Cristina Rusu

Sursă foto: Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan!

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 6 persoane, în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 7 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare, mulţime şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 7 persoane, oameni în picioare

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare şi în aer liber