Uncategorized

Lalelele pestrițe – Zâmbete de la Dumnezeu. FOTO

de Maria Onofrei Burisuc

Despre ghiocei se spune ca sunt „vestitorii primaverii”, odata cu ei facandu-si aparitia si minunatele zambile, frezii sau lalele. Daca primele nu sunt pe placul tuturor, fiecare avand un miros specific, despre lalele nu am auzit pe nimeni plangandu-se, fiind preferatele multor femei.
Mai mult decat atat, le gasesti intr-o varietate mare de culori: galben, roz, mov, rosu, alb, negre sau pestrite. Cele din urma se incadreaza in categoria lalelelor extrem de rare, acestea avand nevoie de conditii meteorologice speciale pentru a creste. Desi multi oameni traiesc cu impresia ca lalelele sunt originare din Olanda, realitatea este cu totul diferita. Acestea provin de pe meleaguri asiatice, mai exact din Asia Centrala, la nord de muntii Himalaya.

Un alt lucru interesant pe care trebuie sa-l mentionam este faptul ca la momentul aparitiei acestor flori, pretul acestora era de-a dreptul colosal, foarte putini fiind cei care si le puteau permite. Cativa zeci de bulbi costau mai mult decat intregul venit anual al unei familii.

Istoria lalelelor este de-a dreptul fascinanta, existand numeroase carti in care se vorbeste despre traseul acestor semne prevestitoare ale primaverii. De precizat este si faptul ca, astazi, exista peste 5 000 de soiuri de lalele, recunoscute de specialistii in botanica din intreaga lume.

Pentru ca mentionam mai sus ca laleaua pestrita este extrem de rara, iata si cateva curiozitati pe care ar trebui sa le stii despre aceasta floare. Denumita si Floarea de Sah, laleaua pestrita creste si in tara noastra, insa numai in anumite zone, deoarece are nevoie de conditii speciale de dezvoltare. Mai mult decat atat, din pacate, se afla si pe lista plantelor pe cale de disparitie. Aceasta se dezvolta doar in zone salbatice, atinse mai rar de civilizatie, iar umiditatea joaca un rol extrem de important in dezvoltarea lor.