Lecție de patriotism și profesionalism predată de militarii Armatei României la Cursul pentru jurnaliștii care transmit din zonele de conflict

Recent, în garnizoanele Constanța, Mangalia și Babadag s-a desfășurat  cea de-a XV-a ediție a Cursului pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict, organizat de Direcţia informare şi relaţii publice a Ministerului Apărării Naţionale cu sprijinul Statului Major al Forțelor Navale Române și al Statului Major al Forțelor Aeriene Române.

În cadrul cursului, jurnaliștii au fost instruiți teoretic cu privire la procedurile de acreditare şi de lucru ale jurnaliştilor pe timpul operaţiilor militare, aspecte privind securitatea operaţională, riscurile şi regulile de siguranţă şi protecţie în zonele de conflict.

Partea practică, cea mai consistentă a cursului, a presupus participarea jurnaliștilor la activități de instrucție militară  ce au vizat, printre altele:  acordarea primului ajutor, orientare în teren necunoscut, instrucție pe timp de noapte, comportament pe timpul prezenței într-o zonă de conflict, instrucție specifică navală și de scufundare.

La sfârșitul celor 5 zile de curs, jurnaliștii participanți la acest proiect și-au arătat recunoștința și aprecierea pentru  militarii care i-au instruit, în special pentru cei din Forțele Navale pentru Operații Speciale, militari policalificați, capabili să acționeze în orice mediu (apă, aer, uscat). Dincolo de profesionalismul ireproșabil,  jurnaliștii au descoperit la acești ,,soldați universali”, în aparență duri, caractere extrem de frumoase, în care se împletesc, printre altele, patriotismul, altruismul, curajul și sufletul pe care îl pun în slujba țării și a semenilor.

La ediția din acest an a Cursului pentru jurnaliștii care transmit din zonele de conflict a participat și Cristina Rusu, colaborator NotaBN, care ne-a declarat că: ,,Activitățile cursului au fost adevărate lecții de viață predate de militari, care pot fi utile, în viața de zi cu zi, nu doar  corespondenților care transmit din teatrele de operații. Deși a fost un curs solicitant, îmi pare rău că a durat doar cinci zile, aveam, încă, foarte multe de învățat de la militarii care ne-au instruit, adevărate modele de profesionalism și patriotism.  A fost o săptămână minunată, în care noi, jurnaliștii, ne-am depășit limitele și am învățat, ajutați de militari, să ne gestionăm mai bine emoțiile în situații extreme, cum  sunt cele din teatrele de operații.

Dacă cineva merită să fie promovat ca model pentru tânăra generație, cu siguranță, acel cineva este militarul român, care reprezintă țara noastră la cel mai înalt nivel de profesionalism, în toate activitățile cu specific militar desfășurate în străinătate, inclusiv în teatrele de operații. În străinătate, țara noastră este respectată mai ales pentru profesionalismul militarilor români care iau parte la activități și operații specifice.

Cred că este o bună ocazie, acum, în Anul Centenarului, să încercăm să promovăm astfel de modele adevărate, de la care toți avem de învățat, mai ales când vine vorba despre patriotism, profesionalism, curaj, demnitate și devotament față de țară, camarazi și semeni”.

Ediția din acest an a Cursului pentru jurnaliștii care transmit din zonele de conflict a fost dedicată militarilor români căzuți la datorie în Afganistan, la 23 iunie 2010, sublocotenent p.m. Dan Ciubotaru și sublocotenent p.m. Paul Caracudă plecați în Teatru de Operații cu Batalionul 33 Manevră Curtea de Argeș.

Sursă Foto: Forțele Navale Române, Corespondenți de război.

Fotografia postată de Cristina Rusu.

Fotografia postată de Cristina Rusu.

Fotografia postată de Cristina Rusu.

Fotografia postată de Cristina Rusu.

Fotografia postată de Cristina Rusu.

Fotografia postată de Corespondenti de Razboi.

Fotografia postată de Corespondenti de Razboi.

Fotografia postată de Corespondenti de Razboi.

Fotografia postată de Corespondenti de Razboi.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.