ECONOMIC, Uncategorized

Legea care acordă zile libere părinților pentru a sta acasă cu copiii, trimisă la promulgare

Camera Deputaților, ca for decizional, a adoptat joi, 12 martie 2020, proiectul de lege care obligă angajatorii să acorde zile libere plătite acelor părinți care, într-o situație specială în care se închid școlile, nu au cu cine să-și lase copiii.

Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, precizează articolul 1 al proiectului legislativ adoptat ieri.

Legea se aplică părinților care au copii de până la 12 ani care frecventează școala sau părinților care au în îngrijire copii cu dizabilități de până la 18 ani. Zilele libere plătite se acordă la cererea unuia dintre părinți, ori a tutorelui,  în cazul familiilor monoparentale, pe baza unei declarații pe propria răspundere, semnată de către ambii părinți, cu excepția familiilor monoparlamentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată.

Pentru zilele în care părintele va sta acasă cu copilul va fi plătit 75% din salariul net, dar nu mai mult de 75% din  mediu brut pe economie. În prezent, salariul mediu brut pe economie este de 5.429 lei, părinții care stau acasă cu elevii în criza de coronavirus pot primi lunar cel mult 4.071 de lei.

Legea adoptată ieri de Camera deputaților va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.