Uncategorized

Legenda lui Moș Crăciun. Cum a apărut bătrânelul simpatic care aduce daruri copiilor cuminți?

Sărbătoarea Crăciunului este de neconceput fără Moș Crăciun, bătrânelul simpatic care aduce daruri copiilor cuminți, călătorind cu sania trasă de reni. Potrivit legendei, Moș Crăciun a fost la început un cioban rău care a tăiat mâinile soției sale, Crăciunița, pentru că această a adăpostit-o pe Fecioara Maria în grajd și a ajutat-o să-l nască pe Iisus. Însă, Fecioara Maria i le-a lipit la loc și l-a iertat pe Moș Crăciun care, de bucurie, împarte daruri familiei Mântuitorului și slugilor sale.

Altă legendă, mai puțin cunoscută, spune că demult era un bătrân ce confecționa jucării pe care le vindea la târg. Într-o zi de Crăciun, pe drumul de întoarcere de la târg, după ce a vândut toate jucăriile, a văzut, la fereastra unei case, trei copii ce nu primiseră nimic. Bătrânul și-a dorit atât de mult să le ofere ceva copiilor încât, pe fundul sacului a apărut o jucărie, pe care le-a dăruit-o. Apoi, a plecat mai departe cu gândul că ar vrea să poată oferi jucării tuturor copiilor din lume. La un moment dat, în fața moșneagului a apărut o căprioară rănită, pe care acesta a bandajat-o. Drept mulțumire, Dumnezeu i-a dăruit sania și renii, dar și haine frumoase, pentru a putea colinda în juruul lumii, cu daruri pentru copii.

Moșul are înfățișarea pe care o știm astăzi, din anul 1860, când apare prima imagine cu acesta în ziarul Harper’s Illustrated Weekly, desenată de Thomas Nast cel care a stability în anul 1885, că Moșul trăiește la Polul Nord, în Laponia (Finlanda), alături de spiridușii care îl ajută să împacheteze cadourile pentru cei mici.  Popularitatea lui Moș Crăciun a crescut foarte mult la începutul secolului XX, când imaginea acestuia a început să fie folosită în reclamele la Coca Cola, prima reclamă fiind concepută în anul 1931 de Haddon Sundblum.

Sursă foto: Ralix