ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, Uncategorized

Lungul drum de la patriotismul zgomotos la adevărata cinstire a eroilor neamului

,,Patriotismul zgomotos nu este un patriotism curat” scria Gheorghe Brăescu în revista Neamului Românesc, în numărul din 18 aprilie 1919, adică cu 100 de ani în urmă. Mi-am amintit ieri acest citat, când un consătean mi-a spus nedumerit că a participat la înmormântarea unui veteran de război și nu înțelege cum nicio autoritate publică din comună  (Tîrlișua) sau din județ (Bistrița-Năsăud) nu și-a trimis un reprezentant la înmormântare sau nu a trimis o coroană de flori. Pe lângă localnici, au fost prezenți doar militari veniți să-și conducă camaradul pe ultimul drum.

Am intrat pe firul poveștii și, după ce am investigat și am aflat că așa stau lucrurile, am contactat reprezentanții Primăriei Tîrlișua (primar și viceprimar), rugându-i să-mi spună dacă au participat sau măcar au trimis o coroană de flori din partea instituției, la înmormântarea veteranului de război. A răspuns fiecare că nu a participat la eveniment și nici nu a trimis o coroană de flori.  Motivele invocate au fost următoarele: primarul mi-a spus că era în concediu medical, iar viceprimarul, că a fost plecat din localitate.

Mi-am amintit, mai apoi, că președintele în funcție al CJ Bistrița-Năsăud este cetățean de onoare al comunei  Tîrlișua, ca urmare, cred că ar trebui să fie interesat de evenimentele mai importante care au loc în comună. Iar înmormântarea unui veteran de război care a luptat cu arma în mână pentru neam și țară, ar trebui să fie, cu siguranță, un eveniment deosebit. Ca urmare, m-am gândit că poate domnia lui a trimis vreo coroană de flori la catafalcul ultimului veteran de război din comună, fie în nume personal (ca cetățean de onoare al comunei), fie ca președinte al Consiliului Județean.

Ca urmare, am contactat purtătorul de cuvânt al CJ Bistrița-Năsăud pe care l-am rugat să-mi spună dacă președintele acestuia, fie în nume personal, fie ca reprezentant al instituției pe care o conduce, a trimis o coroană de flori la înmormântarea veteranului de război. Mi-a promis că se va documenta asupra acestui aspect și va reveni cu un telefon. Ceea ce a și făcut, a doua zi, când mi-a spus că o anumită asociație a trimis o  coroană la înmormântare și cum CJ are protocol de colaborare cu acea asociație, coroana a fost trimisă și în numele CJ. I-auzi?! Pe bune?! Trecând peste explicația pe care o găsesc mai mult decât hilară, știam din două surse că nu a fost depusă nicio coroană de flori din partea acelei asociații. Nici a alteia. Evident, nici din partea CJ sau a Primăriei Tîrlișua. Dar am vrut să aflu și opinia reprezentanților acestor instituții ca să-mi dau seama cât de zgomotos e patriotismul pe care, unii dintre noi îl promovăm la manifestările publice.

Și, uite așa, am aflat! Și, pe cale de consecință, am câteva cuvinte de învățătură pentru persoanele care, după opinia mea, în numele instituțiilor pe care le reprezintă, trebuiau să trimită o coroană de flori, dacă nu au reușit să ajungă la înmormântarea veteranului de război.

În primul rând, reprezentanții Primăriei Tîrlișua trebuiau să fiți prezenți la înmormântare! Sau, presupunând că au fost atât de bolnavi sau ocupați,  așa cum mi-au spus, trebuiau să delege o persoană care să participe și să depună o coroană de flori. N-au făcut-o și nu înțeleg de ce! Cu atât mai mult cu cât, în 19 aprilie, primarul comunei scria pe profilul personal de Facebook că: ,,am vizitat un om cu o poveste impresionantă care aduce cinste și onoare comunei Tîrlișua. În numele Primăriei comunei Tîrlișua și al Consiliului Local îi dorim multă sănătate sărbătoritului și îi mulțumim că dânsul a fost prilejul unui eveniment  copleșitor și emoționant”. În acea zi, primarul comunei îl vizitase pe veteran alături de reprezentanții Armatei, la inițiativa acestora din urmă, MApN-ul derulând programul: ,,Acasă la veterani”. Două luni mai târziu, veteranul de război în vârstă de 100 de ani a trecut în eternitate, dar Primăria și Consiliul Local Tîrlișua nu pare să-și mai fi amintit că a adus cinste și onoare comunei Tîrlișua. Dacă respecți un om, îl respecți tot timpul, nu numai ocazional! Cu atât mai mult când acesta pleacă pe ultimul drum!

În ce privește CJ, supărarea mea este și mai mare. În primul rând admit că, poate, nu s-a știut la nivel județean că veteranul de război a încetat din viață. Probabil, autoritățile locale nu au considerat de cuviință să anunțe acest lucru, nu li s-a părut a fi un eveniment la fel de important cum sunt, de exemplu, parangheliile de la zilele comunei. Drept urmare, era simplu să mi se spună că CJ nu a trimis coroană deoarece n-a știut că veteranul de război nu mai e printre noi. Sau că a uitat să facă acest lucru. Sau altă explicație care ar fi plauzibilă. Să spui că o asociație a dus o coroană de flori și că CJ are parteneriat cu acea asociație, ca urmare, coroana a fost dusă inclusiv din partea CJ, mi se pare halucinant. Aproape că ar fi de râs, dacă n-ar fi vorba de un veteran de război. Esența problemei e însă alta: eu știam că acea asociație aflase prea târziu și nu a reușit să trimită o coroană de flori. Ca urmare, despre ce vorbim?!

Desigur, s-a încercat și tehnica prin învăluire. Astfel, mi s-a adus la cunoștință că Armata a aflat târziu, abia în dimineața zilei de marți de înmormântare, iar militarii s-au mobilizat și au ajuns la Tîrlișua. Așa, și? E cumva meritul CJ că au făcut asta? Sau, am susținut eu, altceva? Armata s-a comportat impecabil la Tîrlișua, mi-au spus toți sătenii,  dar ăsta e meritul acesteia, nu al altei instituții. Nu cred că militarii noștri ne fac cinste și se comportă cu demnitate și profesionalism oriunde în lume datorită parteneriatelor pe care le au cu autorități publice civile, ci pentru că așa sunt instruiți să o facă.

De asemenea, reprezentantul CJ mi-a mai spus că primarul comunei Tîrlișua l-a vizitat pe veteranul de război în aprilie și chiar i-a înmânat o sumă de bani. Așa, și?! Ce relevanță are în cazul de față? Primarul, într-adevăr l-a vizitat pe veteran atunci când reprezentanții Armatei au mers în vizită la acesta, s-a fotografiat cu dânsul, a pus fotografiile pe Facebook, dar ce legătură are acest lucru cu lipsa prezenței unui reprezentant al Primăriei la înmormântare sau cu trimiterea unei coroane de flori? Dacă l-ai vizitat o dată pe acel om, eventual l-ai și ajutat, ți-ai făcut datoria? Respectul datorat eroilor e vremelnic? Că parcă eu înțelesesem altceva!

Pe de altă parte, în ziua înmormântării veteranului de război, președintele CJ a trecut prin comună, venind dinpre Breaza, după ce a inaugurat DJ 170, dar nu s-a oprit să se reculeagă la căpătâiul eroului. Probabil n-a știut că în comună are loc înmormântarea ultimului veteran de război, după cum precizam mai sus, și aș fi apreciat dacă mi s-ar fi spus acest lucru. Nu să umblăm cu explicații lipsite de suport real. În același timp, n-am înțeles de ce, viceprimarul comunei Tîrlișua, așa cum arată fotografiile din presa locală, a ales să fie prezent, în suita președintelui CJ BN, la inaugurarea DJ 170  Negrilești-Breaza, în timp ce, în comună, ultimul veteran de război era condus pe ultimul drum.

De Ziua Eroilor, președintele CJ Bistrița-Năsăud, își manifesta admirația vis-a-vis de eroii neamului românesc.   ,,Nu numai că eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputință să-l răsplătești – Nicolae Iorga. Cel mai bun mod de a demonstra că îți pasă de viitor este să nu uiți trecutul! Noi nu ne-am uitat eroii care au construit această națiune. Ei trăiesc și astăzi în sufletele noastre, atunci când ne aducem aminte de ei! Mă înclin în fața eroilor neamului românesc și vreau să închei acest mesaj cu un alt citat al lui Nicolae Iorga: ”Un popor care nu își cunoaște istoria și eroii, e ca un copil care nu își cunoaște părinții”!, scria pe pagina personală de Facebook, președintele CJ Bistrița-Năsăud, în 6 iunie 2019.

Marți, nimeni din CJ nu s-a prezentat să aducă un ultim omagiu eroului care a luptat pentru noi. Nimeni n-a fost acolo să se încline în fața trupului neînsuflețit, nimeni nu și-a mai adus aminte că un veteran de război și-a încheiat misiunea pe acest pământ. Instituția nu a trimis o coroană de flori, președintele instituției, cetățean de onoare al comunei Tîrlișua, nici atât. De la vorbă la faptă e cale lungă, atât de lungă că uneori nu i se vede capătul și patriotismul se pierde treptat pe drum. Și, rămânem cu un patriotism zgomotos, afișat la sărbătorile naționale, în timp ce eroii neamului românesc trăiesc și mor în uitare….

S-a mai stins un veteran de război. S-a stins în tăcere, așa cum au făcut toți eroii neamului românesc ce ne-au lăsat o țară liberă și un grai românesc. Fără zgomot, asumându-și soarta cu demnitate. La înmormântare, o mână de săteni și o mână de militari. Restul e patriotism zgomotos…….

Cristina Rusu