Uncategorized

Mari români. Părintele Iustin Pârvu

Părintele Iustin  Pârvu, s-a născut la data de 10 februarie 1919, în satul Poiana Largului, comuna Călugăreni, județul Neamț și a fost un cunoscut și îndrăgitbduhovnic. A fost și stareț al Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț.

Împreună cu Cleopa Ilie, Arsenie Boca, Ioanichie Bălan, Dumitru Stăniloae și Arsenie Papacioc, a fost un important reprezentant al ortodoxiei românești contemporane.

În anul 1936, la doar 17 ani intra frate la Mănăstirea Durau. După numai un an, în anul 1937, tânărul frate merge la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Cernica, de unde va pleca, mai apoi, spre seminarele din Râmnicu-Vâlcea și Roman. A primit hirotonia la vârsta de 22 de ani.

Între anii 1942-1944, Părintele Iustin Pârvu este numit preot misionar pe Frontul de Est, în Neamț, până la Odesa. El a participat, împreună cu “Divizia 4 Vânători de Munte” la luptele din cel de-al Doilea Război Mondial. După lăsarea la vatră, el continuă studiile la Seminarul din Roman. În anul în care a absolvit seminarul, în 1948, a fost arestat pe motive politice și condamnat la 12 ani de “închisoare politică”. A fost închis în mai multe închisori ale țării: Suceava, Văcărești, Jilava, Gherla, Periprava și Aiud. Urmează apoi munca silnică din minele de la Baia Sprie, apoi “reeducarea” din Închisoarea Pitești. În anul 1960, Părintele Iustin  este condamnat la încă patru ani de închisoare.

Abia în anul 1964 părintele Iustin Pârvu a fost eliberat, alături de toți ceilalți condamnați pe motive “politice”, rămași în viață. Din cauza greutăților întâmpinate după eliberare, el ajunge să lucreze ca muncitor forestier.

După o vreme, Părintele Iustin este primit în obștea de la Mănăstirea Secu unde, în următorii 8 ani, va sluji ca preot și duhovnic. Între anii 1974 și 1989, părintele a fost preot monah la Mănăstirea Bistrița, unde i s-a stabilit domiciliul forțat, sub supraveghere.

După anul 1990, odată cu Revoluția, când s-a schimbat regimul politic, Părintele Iustin  Pârvu se întoarce la Mănăstirea Secu, unde stă aproape un an, după care se retrage în sihastrie, cu gândul de a-și petrece restul zilelor în post și rugăciune.

Între anii 1991-1992, alături de alți doi monahi, părintele sosește în satul Petru Vodă. Aici, el va întemeia Mănăstirea Petru Vodă – județul Neamț, pe care o închină martirilor români din închisorile comuniste.

Mănăstirea va avea drept hram pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. La ceva distanță de mănăstire, Părintele Iustin  Pârvu va pune temelia unui schit de maici. Un azil de bătrâni și un centru de plasament pentru copii au luat și ele ființă.

În anul 2003, părintele înființează o publicație de învățătură și atitudine ortodoxă, cu apariție lunară, numită “Glasul Monahilor”.

Părintele Iustin Pârvu a murit în 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani. Mormântul se află în partea de miază-zi a bisericii mari din Mănăstirea Petru Vodă. Încă din ziua trecerii sale la cele veșnice, mormântul Părintelui Iustin Pârvu a devenit un adevărat loc de pelerinaj, nenumărați credincioși căutând a lua binecuvântarea mult dorită.

Pomenirea a 100 ani de la naşterea Părintelui Iustin Pârvu se va săvârşi în Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț, în ziua de Duminică, 10 Februarie 2019, începând cu ora 9 dimineaţa.