Uncategorized

Mari scriitori români. Ştefan Augustin Doinas

Ştefan Augustin Doinas (pseudonimul lui Stefan Popa) s-a nascut la 26 aprilie 1922 in comuna Caporal Alexa din judetul Arad, “intr-o casa de oameni instariti” (este expresia folosita chiar de poet, intr-o convorbire din 1998 cu publicistul Emil Simandan, din care vom mai cita in acest c.v.). Imprejurarea, norocoasa in perioada dinainte de razboi, se va dovedi nefasta dupa instaurarea comunismului (“Pe vremea represiunii comuniste parintii mei au fost declarati chiaburi, in fond erau proprietarii a 16 ha de pamant!”).Viitorul poet urmeaza scoala primara in satul natal (“in satul meu se facea o scoala extrem de serioasa…”), iar apoi Liceul “Moise Nicoara” la Arad (care “avea un extraordinar director, pe Ascaniu Crisan, profesor de matematici”). Profesorul de romana care il cucereste pe tanarul venit de la tara este Alecu Constantinescu (tatal dramaturgului Paul Everac).

In toamna lui 1941, absolventul de liceu pleaca la Sibiu – unde se refugiase Universitatea clujeana, dupa trecerea Ardealului de Nord sub jurisdictie maghiara – si se inscrie la Medicina, dar inca din primul an frecventeaza si cursurile de la Litere si Filosofie.

In 1944 se si transfera la aceasta facultate, unde ii are ca profesori pe Lucian Blaga la istoria culturii, pe Liviu Rusu la estetica, pe D.D. Rosca la istoria filosofiei si la filosofia generala. Activeaza in cadrul Cercului literar, alaturi de I. Negoitescu, Radu Stanca, Ion D. Sirbu, Cornel Regman, Eugen Todoran, Ovidiu Cotrus, Radu Enescu s.a.

In 1948 absolva facultatea si se intoarce ca profesor in satul sau natal; preda apoi romana la Halmagiu, in continuare la Gurahont, in total sapte ani de profesorat. In aceasta perioada scrie o piesa de teatru, Brutus si fiii sai, un ciclu de sonete intitulat Sonetele maniei ). In timpul studentiei clujeano-sibiene din anii razboiului, a fost unul dintre componentii de seama ai Cercului Literar de la Sibiu si a semnat chiar “Manifestul” acestuia, care a aparut in ziarul Viata in 1942.

A debutat in 1939, cu o poezie, in Jurnalul literar, castigand apoi, cu volumul Alfabet poetic, in 1947, premiul Eugen Lovinescu. Volumul insa nu a mai aparut, din cauza instaurarii comunismului, eveniment tragic ce l-a trimis in spatele gratiilor pentru convingerile sale.

Stefan Augustin Doinas a reusit sa debuteze in poezie abia in 1964, cu volumul Cartea mareelor, in care trecea de la balada la o poezie cerebrala. A teoretizat alaturi de alti poeti membri ai Cercului literar de la Sibiu (in special Radu Stanca) estetica baladei in poezie. Alte volume, Omul cu compasul (1966), Semintia lui Laocoon (1967), Papyrus (1974).

Abia in 1978 reuseste sa-si publice volumul Alfabet poetic. Mai publica Hesperia (1979) si Foamea de UNU (1987), inainte de anul de rascruce 1989.

Stefan Augustin Doinas este si autorul unor carti de eseuri si reflectii pe marginea poeziei romanesti si a poeziei in general: Lampa lui Aladin (1970), Poezie si moda poetica (1972), Orfeu si tentatia realului (1974), Lectura poeziei (1980). Cel mai cunoscut poem al sau, unul dintre cele mai frumoase scrise vreodata in limba romana este Mistretul cu colti de argint.

A fost, in ultimul deceniu al vietii, directorul revistei Secolul XX, apoi presedintele fundatiei cu acelasi nume. Activitatea sa literara acopera toate genurile, meritele sale culturale si literare i-au fost recunoscute din plin, poetul devenind academician in anul 1992. A murit pe data de 25 mai 2002.