Uncategorized

Medalii pentru elevii români la Olimpiada Europeană de Fizică

Elevii români şi-au trecut în palmares patru medalii – trei de argint şi una de bronz, precum şi o menţiune de onoare la a III-a ediţie a Olimpiadei Europene de Fizică (EUPhO), care s-a desfăşurat la Riga (Letonia), în perioada 31 mai – 4 iunie.

Potrivit unui comunicat de presă al MEN, medaliile de argint au fost adjudecate de elevii Ştefan Dolteanu, Ionel-Emilian Chiosa şi Iosif Theodor, medalia de bronz a fost obţinută de Vasile Mihai, iar Sabina Drăgoi a primit menţiunea de onoare.

Olimpicul Ştefan Dolteanu a obţinut şi premiul special pentru cel mai bun experiment din concurs.

Medalia de bronz a fost obținută de Vasile Mihai, iar Sabina Drăgoi a primit o mențiune de onoare.

Toți componenții lotului sunt elevi la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

Lotul olimpic a fost coordonat de prof. Adrian Dafinei de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității București și prof. Delia Davidescu de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

Secretarul de stat Irina Elisabeta Kovács a reprezentat Ministerul Educației Naționale la ceremonia de premiere, țării noastre revenindu-i onoarea de a găzdui cea de-a IV-a ediție a Olimpiadei Europene de Fizică, în mai 2020.

În organizarea olimpiadei, Ministerul Educației Naționale va beneficia de sprijinul Facultății de Fizică din cadrul Universității București, precum și de colaborarea cu institutele de fizică de pe platforma Măgurele: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul de Fizică Atomică și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor.

Cu acest prilej, secretarul de stat Irina Elisabeta Kovács a avut întrevederi cu ministrul educației din Letonia, Ilga Šuplinska, precum și cu secretarul de stat Līga Lejiņa. În cadrul întâlnirilor au fost discutate aspecte referitoare la cooperarea în domeniul educației dintre România și Letonia, precum și modalitățile de modernizare a sistemelor de învățământ din ambele țări.

Lotul olimpic a fost întâmpinat la revenirea în țară de ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, care a felicitat atât elevii pentru eforturile depuse și performanțele obținute, cât și profesorii coordonatori pentru dedicarea de care dau dovadă și pasiunea pe care o insuflă elevilor.