Uncategorized

Mihai Şora: “Aseară, Europa era în stradă. Ca în toate serile din ultimii ani, sub arșiță, printre nămeți, sub ploi“

Mesaj emoţionant al scriitorului Mihai Şora, care, aseară, a participat la mitingul din faţa sălii Ateneului.

Mai multe personalităţii ale României au protestat aseară împotriva Guvernului, chiar la momentul simbolic de preluare a preşedinţiei Uniunii Europene.

“Dragi prieteni,

nu știu câți am fost aseară (ca să am o imagine exactă a câmpului, ar fi trebuit să urc pe cal, însă locul era deja ocupat).
Convingerea mea este, totuși, că am fost îndeajuns de mulți încât glasul nostru să răzbată până în sala Ateneului, până la urechile și la mințile care se aflau acolo (mă refer, bineînțeles, la cele destupate).

Un singur lucru aș vrea să precizez acum, dincolo de bucuria reîntâlnirii cu vechii mei prieteni Dan Grigore, Stere Gulea, Andrei Oișteanu, Nicolae Prelipceanu, și cu voi, dragi copii: este pentru prima dată când aud strigându-se „Zece august!“. Aseară, Europa era în stradă. Ca în toate serile din ultimii ani, sub arșiță, printre nămeți, sub ploi.

Vă mulțumesc, dragi prieteni, pentru perseverența voastră, pentru că ați înțeles, mai bine decât alți români, de ce este important, în aceste zile, să stăm cu ochii pe ei, să nu-i lăsăm să scape nepedepsiți, să nu-i lăsăm să-și etaleze nestingheriți goliciunea și netrebnicia.

Aseară, revenind acasă, am trecut ca de obicei pe lângă statuia lui Enescu. A Domnului Enescu. Și m-am gândit că nu ar fi ezitat nicio secundă să coboare de la pupitru, să-și ia vioara la subțioară și să cânte în stradă, lângă noi, lăsându-i pe ceilalți acolo, în sală… și în balta ființei lor.

P.S. Ceasul din Piață s-a stricat și arată ora 12. Nu știm dacă este prânzul sau miezul nopții. În poveștile copilăriei, e momentul în care vraja se destramă, caleașca de aur se spulberă, iar prințesa balului redevine Cenușăreasa.
(În filmulețul de alături nu e vreun Făt-Frumos, ci doar al Dumneavoastră eschimos)“, a precizat scriitorul.

https://www.facebook.com/louise.sora/videos/2247410955501547/UzpfSTEyNzgwNjc0Mzk0MjAxNzoyMDcwODQ0NTkyOTcxNTQ2/