Uncategorized

Mihai Șora: „Diaspora este această aripă care zboară în alt orizont, desprinsă de trupul fluturelui: a fluturelui mare, întreg”

Scriitorul Mihai Șora adresează un mesaj plastic românilor aflați în străinătate, despre care spune că sunt parte din întregul nostru.

„În fluturele acesta – alcătuit la rându-i din alți fluturi mai mici sau mai mari, mai delicați ori mai robuști – ochiul omenesc poate percepe absența unei aripi. Însă lipsa aripii nu anulează ideea întregului, pe care îl poți cu ușurință reface mental; după cum, odată fluturele refăcut în minte, reconstituirea imaginară nu face mai puțin stranie (sau dureroasă, pentru unii dintre noi) absența aripii reale.

Pentru mine, Diaspora este această aripă care zboară în alt orizont, desprinsă de trupul fluturelui: a fluturelui mare, întreg. Firește, stă în puterea noastră – cerebrală, întâi de toate – să fim un întreg și să vedem acest întreg așa cum ar trebui el să fie și cum, într-o altă dimensiune decât cea strict spațială, chiar este.

Îmi place imaginea aceasta nu doar ca simplu exercițiu de reconstrucție a unui întreg, ci și pentru că – privind, cu ochii larg deschiși, adevărul unei absențe – n-o poți nesocoti, dar nici nu-ți pierzi cu totul speranța că întregul va găsi, în cele din urmă, o cale de a-și recâștiga partea desprinsă de trup.

P.S. Pe 10 august, nu voi fi, poate, un fluture zburător, dar voi fi, cu siguranță, un omuleț mergător și plin de speranțe, – la doi pași de Girafă”, e mesajul postat de Mihai Șora
___
imagine © Paul Villinski

Scriitorul Mihai Șora a revenit în spațiul public în ultimele săptămâni, după ce timp de o lună a fost spitalizat. Maestrul are 101 ani.

Fotografia postată de Mihai ȘORA.