Uncategorized

Mihai Şora: Toată viața mi-am dorit o căsuță la țară

Dragi prieteni,

toată viața mi-am dorit o căsuță la țară, cu o curte unde să pot planta catalpa – arborele acela grozav cu frunze în formă de inimă și păstăi uriașe – ori glicine japoneze, cedri plângători, copacul-flacără și alte minunății vegetale.

Căsuță la țară n-am avut, nici măcar castel precum Domnul Chateaubriand – și dumnealui pasionat de botanică, mare învățat într-ale plantelor (într-o vreme în care oamenii trăiau încă după ritmul naturii și al anotimpurilor, înainte să devină apostoli ai betoanelor). În schimb, în curtea blocului în care locuiesc, odinioară străjuită de falnici copaci (toți retezați în ultimii ani), au supraviețuit câțiva centimetri de pământ, lângă zidul urâțel și fisurat care desparte curtea de parcarea din vecini.

Ei bine, aflând că aș vrea să pun acolo organisme-vegetale-cu-rădăcini-și-clorofilă, un tânăr domn numit Bogdan s-a oferit să mă ajute. Zis și făcut: ieri a poposit în curte însoțit de prietenul Florin și de ghivece cu Lonicera japonica chinensis. Despre Lonicera știm cu toții că vine din Asia, are frunzulițe ovale, flori albe parfumate și, dacă este bine îngrijită, poate urca până la o înălțime de zece metri, acoperind, în felul acesta, și cele mai hidoase ziduri; japonezii îi spun „suikazura“ (adică 吸い葛), însă noi obișnuim s-o numim Mâna Maicii Domnului, căci – povestesc hrisoavele – pe când căuta să scape de soldații lui Irod, cu pruncul Iisus în brațe, planta aceasta a fost singura care i-a adăpostit și, drept răsplată, Maica Domnului a binecuvântat-o:

„Îți dau puterea să vindeci oamenii de toate bolile, să-i salvezi de la moarte, așa cum ai făcut pentru mine“.

Ferestrele apartamentului meu nu dau spre intrare, ci spre blocul înalt și antipatic de vizavi, motiv pentru care cobor îndată să văd cum au petrecut noaptea plăntuțele noastre, la noul lor domiciliu din strada Jules Michelet. Nu înainte de a le mulțumi încă o dată celor doi tineri pentru strădanie și, desigur, necunoscutului și generosului domn care ne-a dăruit plantele.

Mihai Șora
București, 9 iulie 2019

P.S. În fotografia alăturată suntem toți – oameni și vegetale – în plină acțiune, reuniți în cuget și-n simțiri. La primăvară, când zidul urâțel și fisurat va fi plin de flori, vom da o petrecere în curtea blocului.

#oricezidpoatedevenigrădinaMaiciiDomnului
____

fotografie © Luiza Șora
București, 8 iulie 2019