Uncategorized

Mihai Șora: “Vom povesti pe îndelete despre vremurile de odinioară”. VIDEO

Filosoful Mihai Șora a afirmat, într-o postare pe Facebook, că ”vom vorbi pe îndelete despre vremurile de odinioară”, referindu-se la controversele legate de trecutul său și de relația cu regimul comunist, apărute după lansarea clipului publicitar pentru compania eMag.

Postarea lui Mihai Șora începe cu o relatare a unor episoade din copilăria sa dintr-un sat din Transilvania și despre primele experiențe ale limitării libertății sale. ”Ora stingerii nu ținea cont niciodată de ce făceam, în clipa aceea: dacă mă jucam, citeam sau, pur și simplu, visătoream cu ochii captivi în crăpăturile unui perete. Trebuia îndată să întrerup totul și să merg la culcare, în camera mea. Nopți de-a rândul am fost chinuit de această temporalitate impusă, exterioară ritmului propriu. A fost primul „atentat“ la libertatea mea. Au urmat și altele. Multe”, a scris Mihai Șora. Apoi, filosoful promite că va veni cu explicații privind episoade din tinerețea sa care au stârnit recent controverse.

”Vom vorbi despre toate, dragii mei. Despre libertățile mici, anodine, și despre Libertatea cu majusculă, despre cea formală și cea autentică. Vom povesti pe îndelete despre vremurile de odinioară, despre Franța din timpul Ocupației naziste, despre România de după război, despre Ana Pauker și Teohari Georgescu. Despre limba franceză…, din pricina căreia am ajuns în podul clădirii din Piața Victoriei, unde, odinioară, era Ministerul de Externe al Republicii Populare Române. Despre cărți, despre oameni și despre colecția „Biblioteca Pentru Toți“.

Și despre emag sau cum s-a brodit ca, la 102 ani, să joc într-un film care nu este doar o reclamă. Despre ce înseamnă o ficțiune și ce înseamnă adevărul istoric. Despre frig, foame și frică sub cizma nazistă și sub cizma bolșevică”, a mai scris Mihai Șora.