DIN TRANSILVANIA, Uncategorized

Militari bistrițeni evidențiați pentru activitatea din Afganistan

În ultimele zile pe care le petrec în teatrul de operații din Afganistan, 13 militari bistrițeni ce fac parte din Compania 3 Protecția Forței ,,Cobras” a Batalionului 812 Infanterie ,,Șoimii Carpaților”, inclusiv comandantul companiei, căpitanul Daniel Cucură, au primit certificate de apreciere din partea Echipei de Consilieri  a Comandamentului de Instruire, Consiliere și Asistență din Regiunea de Sud (TAAC-South) pentru modul exemplar, profesionalismul și devotamentul de care au dat dovadă pe timpul desfășurării activităților din cadrul misiunii NATO Resolute Support.

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane

În cele șase luni de misiune în Afganistan, Compania 3 ,,Cobras” s-a ocupat cu protecția echipelor de instruire și consiliere a Forțelor Naționale de Securitate Afgane, militarii acestei companii fiind cunoscuți ca și ,,îngerii păzitori” din Baza Militară Aeriană Kandahar. Amănunte despre activitatea ,,îngerilor păzitori” a oferit în urmă cu ceva timp, pentru site-ul Armatei României, comandantul companiei, căpitanul Daniel Cucură:

,,Militarii noștri asigură siguranța și protecția consilierilor care se ocupă cu instruirea militarilor din cadrul forțelor de securitate afgane. Misiunea companiei pe care o comand este o misiune care necesită foarte multă atenție și o foarte bună pregătire a tuturor militarilor. Cea mai mare provocare a militarilor care execută misiuni de tip guardian angel (înger păzitor) este reprezentată de faptul că ei se intersectează zi de zi cu militarii afgani în bazele lor de antrenament, unde sunt nevoiți să stea 7 – 8 ore pentru a-i proteja pe cei din echipele de consiliere. Este nevoie de foarte multă atenție și concentrare pentru a îndeplini asemenea misiuni, în care rutina poate fi întreruptă în orice moment de atac asupra lor sau a celor pe care îi păzesc” .

Pentru a face față acestor misiuni solicitante, militarii din Compania 3 Protecția Forței ,,Cobras”, deși s-au antrenat încă din țară pentru acest tip de misiuni, au continuat pregătirea și în teatrul de operații din Afganistan. Mai mult decât atât, în cadrul misiunilor desfășurate în teatrul de operații, ,,cobrele” i-au antrenat pe militarii americani din cadrul Batalionului 1, Regimentul 158 din Garda Națională a Statelor Unite ale Americii pentru a fi ,,îngeri păzitori”, părerea militarilor americani despre ,,îngerii păzitori” bistrițeni, exprimată de sergentul Havier Munez pentru site-ul Armatei României, fiind următoarea: ,,Militarii români sunt profesioniști și buni în ceea ce fac. Ne-au răspuns la toate întrebările și ne-a fost foarte ușor să comunicăm cu ei ”.

  Acum, după aproape șase luni de la dislocarea în teatrul de operații din Afganistan, militarii din Compania 3 ,,Cobras” care s-au evidențiat cel mai mult pe timpul desfășurării misiunilor au fost evidențiați în prezența Reprezentantului Militar Național, colonel Damian Zbranca, a locțiitorului comandantului Comandamentului de Instruire, Consiliere și Asistență din Regiunea de Sud (TAAC-South), dar și comandant al Bazei Militare Aeriene din Kandahar colonelul Paul Larson și a comandantului Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților”, locotenent – colonelul Dan – Valer Orza.

Reamintim că, în perioada august 2018-februarie 2019, Batalionul 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților” participă la misiunea NATO Resolute Support, o misune non-combat care se desfășoară în Afganistan de la 1 ianuarie 2015 și care presupune activități de instruire, consiliere și asistență pentru forțele afgane de securitate și pentru instituțiile acestui stat asiatic. În următoarele săptămâni, militarii bistrițeni vor reveni, în mai multe serii din Afganistan, în locul lor fiind dislocați în teatrul de operații militarii Batalionului 300 Protecția Forței ,,Sfântul Andrei” din Galați.

Sursă foto: căp. Andreea Bîrzu, plt Radu Bungărdean