Uncategorized

Militarii veterani ai teatrelor de operații, apreciați în comuna Dofteana, județul Bacău

25 de militari care au executat misiuni în teatrele de operații de pe planetă, punându-și, nu o dată, viața în pericol, vor deveni cetățeni de onoare ai comunei  în care s-au născut, respectiv Dofteana din județul Bacău.

Evenimentul, la care sunt așteptați toți localnicii, dar și oaspeți din întreaga țară, are loc, sâmbătă, 31 august  2019, cu ocazia zilelor comunei, când primarul Ioan Bujor va răsplăti dăruirea pe care cei 25 de militari au pus-o în slujba țării pe care au reprezentat-o cu mare cinste în misiunile din străinătate.

Cei 25 militari veterani ai teatrelor de operații  au executat misiuni în teatrele de operații din Kosovo, Irak și Afganistan sub comanda colonelului (r) Vasile Vreme, el însuși fiu al Dofteanei și cetățean de onoare al comunei încă din anul 2009.

Cei 25 de militari veterani care vor deveni cetățeni de onoare ai comunei băcăuane sunt: Abucurii Octavian-Daniel, Balcanu Adrian, Banu Constantin, Belchim Gili, Balanuca Ionuț, Cojocaru Gheorghe, Chițigoi Valentin, Dumitrachi Constantin, Dumitrachi Gabriel, Diaconu Ionuț, Gabară Gheorghe, Melinte Cristian, Marin Florin, Marin Gabriel, Mocanu Ionuț, Marin Mihai, Popa Florin, Stanciu Constantin, Strungaru Gheorghe, Șerban Ciprian, Spoială Florin-Dănuț, Serea Ștefan, Stanciu Vasile și Vartolomei Cristian.

La festivitatea de sâmbătă, alături de militarii ce vor deveni cetățeni de onoare se va afla și fostul lor comandant, colonelul (r) Vasile Vreme, unul dintre cei mai cunoscuți veterani ai teatrelor de operații, ce a comandat Batalionul 341 Infanterie ,,Rechinii Albi” în trei misiuni internaționale.

Cât timp a fost în activitate,  colonelul Vreme a trăit, alături de militarii din subordine, momente de emoție și bucurie, dar și momente în care a privit  moartea în față, atunci când Teatrul de Operații din Afganistan și-a cerut tributul de sânge. Se întâmpla în 20 iunie 2006, când slt (pm) Ionel Gheorghiță Drăgușanu a căzut la datorie! După trecerea în rezervă, pentru a fi, din nou, aproape de militarii participanți la misiuni internaționale în teatrele de operații, colonelul Vasile Vreme a înființat Asociaţia ORDINUL MILITAR AL VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAŢII, cei 25 de militari fiind membri ai acestui ordin.

Iată că militarii care reprezintă România în cele mai fierbinți locuri de pe planetă, și unde sunt foarte bine văzuți de militarii armatelor aliate și de localnici, încep să fie apreciați și la noi în țară. În acest context este de felicitat inițiativa primarului din Dofteana, Ec. Ioan Bujor,  care cinstește eforturile militarilor ce au servit interesele României în teatrele de operații, conferindu-le titlul de cetățean de onoare și aprecierea publică de care merită să se bucure!