Uncategorized

Mircea Cărtărescu citit şi cumpărat în Bogota. Turneu spectaculos al scriitorului în Columbia

Mircea Cărtărescu a fost într-un turneu în Columbia. Scriitorul a fost impresionat de cultura şi civilizaţia de acolo, pe care o consideră foarte avansată şi care ia întrecut toate aşteptările, după cum el însuşi descrie locurile pe care le-a vizitat.

“Am ajuns la Bogotá, metropolă uriașă, cu peste zece milioane de locuitori, aflată la 3000 de metri altitudine și ne-am și grăbit să ieșim în urbe. Am fost pe muntele Monserrate, de unde am putut avea o panoramă aproape completă a orașului, după care am coborât în downtown, unde-am simțit din plin farmecul lui ciudat. Aici am avut o permanentă stare de déja-vu: blocurile enorme de cărămidă și cartierele de căsuțe viu colorate le-am mai văzut undeva și le știu bine. Columbia mi-a întrecut toate așteptările, e un loc cu mult mai bun, mai civilizat și mai uman decât aș fi crezut”, a menţionat Cărtărescu pe pagina sa de Facebook.

Scriitorul a avut şi lansări de carte, a vorbit în faţa a sute de spectatori, iar la ultima întâlnire a fost însoţit şi de ambasadorul României în Columbia, Sena Latif. Scriitorul a fost impresionat de faptul că este foarte cunoscut în acele locuri şi foarte urmărit, cărţile sale putând fi găsite în toate librăriile din Capitala Columbiei.

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, persoane zâmbind, oameni stând jos şi pantofi

Este posibil ca imaginea să conţină: 12 persoane, persoane zâmbind, oameni stând jos, mulţime şi masă

Este posibil ca imaginea să conţină: 15 persoane, oameni stând jos şi mulţime

“În Bogota cărțile mele sunt în toate librăriile (care sunt splendide) și se vând incredibil. Am avut mai multe discutii publice in locuri foarte vizibile (aseară la cel mai faimos club literar din Bogota, unde vine high-life-ul local). Oamenii ma iubesc si se pricep sa mi-arate asta. Azi voi avea încă o discuție cu public la biblioteca unui colegiu. Vom vedea apoi Muzeul Aurului și Muzeul Botero”.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, zâmbind

Cărtărescu a vizitat şi locurile unde a stat celebrul scriitor Gabriel Garcia Marquez, premiat cu Nobel pentru literatură, autorul cărţii Un veac de singurătate. “Cartagena de Indias e un loc căruia i se potrivește doar cuvântul “fabulos”. Marquez a scris despre Caraibe așa cum le vedea din balconul casei lui de aici. Și tare mult recunosc totul! Parcă văd în largul mării cel mai frumos înecat din lume, parcă simt mirosul de trandafiri al apelor verzi-albastre. Acum știu că autorii lor nu sunt realist-magici, ci doar realiști: magia e a locurilor”, a menţionat scriitorul.

Este posibil ca imaginea să conţină: 9 persoane, persoane zâmbind, oameni stând jos, mulţime şi interior

În faţa casei celebrului scriitor Gabriel Garcia Marquez.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, în aer liber