LIFESTYLE, Uncategorized

Moș Ajun, fratele lui Moș Crăciun, ultimul dintre apostoli. Tradiții și superstiții

Distribuire articol:

În 24 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Moș Ajun. Legenda spune că Fecioara Maria, fiind pe cale să nască, a cerut ajutor la Moș Ajun, dar acesta fiind sărac a încemnat-o pe Maica Domnului la fratele său bogat, Moș Crăciun. Conform altei legende creștine, Moș Ajun ar fi fost ultimul dintre apostoli și cel care a poruncit oamenilor să umble la colindat.

Se spune că în Ajunul Crăciunului se deschid cerurile, dar această minune nu poate fi văzătă decât de oamenii cei mai credincioși.Există numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții legate de Ajunul Crăciunului, transmise din generație în generație și practicate și astăzi în unele localități din țara noastră. Astfel, în unele sate, în ziua de Ajun copiii pornesc la colindat și primesc în schimb mere, nuci, colaci și prăjituri. În alte sate, oamenii respectă anumite superstiții ca să le ,,meargă” bine sau dimpotrivă, ca să nu atragă ghinionul asupra lor sau a gospădăriilor. Câteva dintre acestea ar fi:

  • în ziua de Ajun, la casele cu fete de măritat, primul care intră în casă trebuie să fie un bărbat, iar la cele cu feciori de însurat, o femeie;
  • nu este bine să dai banii cu împrumut, dar nici să ceri înapoi, dacă ai dat mai demult;
  • nu este bine să te cerți sau te te bați cu cineva, deoarece te vei umplea de buboaie;
  • nu este bine să bei până la căderea întunericului, deoarece vei atrage ghinion asupra casei;
  • ca să îți meargă din plin în anul care va veni, ar trebui să nu mănânci nimic în ziua de Ajun;
  • ca să fie sănătoși, copiii mici ar trebui să mănânce un pic de bostan (dovleac).

În noaptea de 24 spre 25 decembrie, cei doi frați, Moș Ajun și Moș Crăciun, își dau mâna pentru a oferi oamenilor una dintre cele mai frumoase nopți din an, plină de farmec și bucurie.


Distribuire articol: